Romania, Ungaria si Bulgaria, vizate de cele mai multe investigatii OLAF privind fraude cu fonduri europene

bancnote-euro.jpg

Aproape un miliard de dolari din fondurile UE au fost acordate anul trecut unor solicitanti necinstiti, cea mai mare concentrare de presupuse cazuri de frauda au vizat Romania, Ungaria si Bulgaria, conform raportului pe 2015 al Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), transmite Reuters.

Potrivit OLAF, 888 milioane de euro (989 milioane de dolari) au fost probabil alocati unor solicitanti necinstiti, un usor declin fata de 901 milioane de euroin 2014.

Printre cele aproape 1.400 de sesizari legate de fondurile UE se afla o plata de 1,3 milioane de euro pentru modernizarea unei fabrici de congelare a legumelor din Bulgaria. Cand investigatorii au verificat unitatea au descoperit ca aceeasi persoana este si furnizor de echipamente si proprietar al fabricii,in aceasta calitate majorand pretul. Un alt tip de fraudail constituie importul de panouri solare din China fara achitarea taxelor vamale prin utilizarea de documente false privind provenienta lor.

Directorul general al OLAF, Giovanni Kessler, a afirmat ca nu crede ca exista totusi o coruptie extinsa si ca o majorare semnificativa a fraudelor detectata dupa 2013 arata ca agentia sa a devenit cunoscutaincurajand oamenii sa raporteze suspiciunile de frauda.

Anul trecut, 187 milioane de euro au fost recuperati prin actiuniin instantain statele membre si returnati Bruxelles-ului, un declin de 10% fata de 2014.

OLAF are competenta de a investiga cazuri de coruptie, nuinsa si de a-i urmariin justitie pe autorii acestor fapte.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.