Masura 125: submasura 125 a, Componenta a1 Irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare

irigari1.jpg

ATENTIONARE: Acest program nu este activ in acest moment!

PNDR: Masura 125 – Submasura 125 a, Componenta a1 “Irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare”

Bani pentru modernizarea/ retehnologizarea infrastructurii de irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare

Masura 125 se incadreaza in Axa I  “Imbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea si adaptarea agriculturii si silviculturii” si are ca obiectiv general adaptarea infrastructurii agricole si forestiere la noile structuri de proprietate aparute ca urmare a procesului de restituire a proprietatilor in vederea cresterii competitivitatii sectorului agricol si forestier.

Obiective specifice:

  • Cresterea eficientei activitatii agricole prin imbunatatirea aprovizionarii cu input-uri si o mai buna valorificare a produselor rezultate;
  • Diminuarea riscului si incertitudinii in agricultura prin reducerea incidentei fenomenelor naturale (seceta, eroziunea solului etc.);
  • Ameliorarea calitatii mediului si diminuarea surselor de poluare.

Obiective operationale:

  • Modernizarea si/ sau retehnologizarea sistemelor de irigatii si a altor lucrari de imbunatatiri funciare (drenaje, desecari etc.).

Beneficiarii eligibili:

  • Organizatiile/ federatiile de utilitate publica ale proprietarilor/ detinatorilor de terenuri agricole constituite in conformitate cu legislatia in vigoare.

Finantarea unui proiect derulat prin PNDR este restrictionata pentru urmatoarele categorii de beneficiari:
a) beneficiarii inregistrati in lista APDRP a debitorilor pentru Programul SAPARD si pentru FEADR, pana la achitarea integrala a datoriei fata de APDRP, inclusiv a majorarilor de intarziere;
b) beneficiarii care au Contracte de Finantare reziliate pentru nerespectarea obligatiilor contractuale, din initiativa APDRP, iar rezilierea are o vechime mai mica de un an;
c) beneficiarii care se afla in situatii litigioase cu APDRP, pana la finalizarea litigiului.

Fondurile nerambursabile vor fi acordate doar pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, cu o intensitate a sprijinului in conformitate cu Fisa Masurii, in limita valorii maxime a sprijinului, cheltuielile neeligibile urmand a fi suportate integral de catre beneficiarul proiectului.

IMPORTANT! Fondurile nerambursabile, pentru Submasura 125 a – Componenta a 1 “Irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare, vor fi acordate solicitantilor eligibili pentru:

  • Sisteme de irigatii – modernizare si/ sau retehnologizare, inclusiv lucrari pentru statiile de pompare, de contorizare si alte lucrari de imbunatatiri funciare care sa asigure functionarea optima a sistemelor de irigatii – modernizare si /sau retehnologizare;

ATENTIE! Sunt eligibile si lucrarile pentru statiile de pompare, dispecerizare, monitorizare si contorizare a apei si energiei electrice.

  • Cheltuielile pentru proiectare si asistenta tehnica (conform structurii cap. 3 al devizului general aprobat prin HG 28/2008), incluzand Studiul de Fezabilitate/ Documentatia de avizare pentru lucrari de interventii, studii hidrologice si/ sau hidro-geologice, proiectele tehnice etc., se suporta din sprijinul acordat prin masura si nu pot depasi 10% din valoarea eligibila a proiectului.

IMPORTANT! Documentatiile tehnico-economice (Studiu de Fezabilitate, proiect tehnic, documentatie tehnica de executie) aferente proiectelor de imbunatatiri funciare in fond funciar agricol se vor intocmi numai de persoane fizice/juridice atestate in baza Ordinului nr. 182/2009 al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.

ATENTIE! Pentru beneficiarii Masurii 125, Submasura 125 a – Componenta a1 – Irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare, TVA este cheltuiala eligibila numai in situatia in care solicitantul nu recupereaza valoarea TVA (nu este inregistrat in scopuri de TVA).

Sprijinul public (comunitar si national) acordat in cadrul Masurii 125 va fi de 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru investitiile de utilitate publica care deservesc intreaga comunitate.

Ajutorul public acordat pentru un proiect de investitie nu va putea depasi 1.000.000 euro/ proiect, pentru submasura 125 a1.

Plafonul minim acceptat pentru un proiect finantat prin Submasura 125 a este de 5.000 de Euro – aceasta suma reprezentand valoarea totala eligibila a proiectului.

Proiectele se depun in perioada 3 septembrie – 31 octombrie 2012.

Finantator: Uniunea Europeana
Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit

Website-ul programului
Ghidul programului

One thought on “Masura 125: submasura 125 a, Componenta a1 Irigatii si alte lucrari de imbunatatiri funciare”

  1. ZAMFIR spune:

    Va rog sa-mi spune-ti cum pot recupera TVA ul pentru masura 125 a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.