MFE sustine ca facut progrese in negocierile cu UE, dupa scrisoarea dura primita de la Bruxelles

calcule.jpg

calculeMinisterul Fondurilor Europene sustine, intr-un comunicat postat pe site-ul oficial, ca scrisoarea plina de critici trimisa de Normunds Popens, directorul general adjunct pentru Politica, Performanta si Conformitate din cadrul Directoratului General de Politica Regionala si Urbanism al Comisiei Europene, nu mai este de actualitate si ca, intre timp, Romania a facut progrese notabile in negocierile cu UE.

“Scrisoarea continea o serie de observatii cu privire la situatia pregatirilor prezentata CE in luna ianuarie 2013, un moment intermediar in acest proces. intre timp, Romania a parcurs o serie de etape necesare pentru pregatirea utilizarii eficiente a fondurilor europene in viitoarea perioada de programare. Acest lucru a fost confirmat si in cadrul dialogului informal cu reprezentantii Comisiei, desfasurat pana in prezent”, se arata in comunicatul MFE.

Potrivit sursei citate, Romania a tinut cont de recomandarile reprezentantilor CE si la prima runda de consultari informale dintre Romania si Comisie, care a avut loc intre 19-21 martie a.c., iar evolutiile procesului de programare au fost apreciate de catre reprezentantii Comisiei.

“Subliniem ca foarte multe detalii au fost agreate de cele doua parti in cadrul acestei reuniuni”, arata comunicatul MFE.

Incepand cu luna martie 2013, partea romana a avansat in elaborarea analizelor socio-economice. Acestea vor fi constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre sa puna accent pe calitatea acestor analize, fara a grabi finalizarea strategiilor sectoriale.

Potrivit MFE, angajamentul autoritatilor romane in privinta definirii strategiilor sectoriale este demonstrat si de aprobarea in sedintele de Guvern din 20 si 27 martie 2013, respectiv 3 aprilie, a Memorandum-urilor privind elaborarea documentelor strategice si indeplinirea conditionalitatilor ex-ante, documente publicate si pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.

Suplimentar, pentru a asigura utilizarea eficienta a fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene a avut consultari cu toti partenerii de dialog si numeroase intalniri tehnice interinstitutionale.

Incepand cu luna aprilie se desfasoara focus-grupuri prin intermediul carora sunt validate rezultatele analizelor socio-economice in conditiile in care acestea au fost elaborate pe baza datelor statistice si a studiilor existente pana la aceasta data. Pe baza acestor analize vor fi fundamentate strategiile care vor fi elaborate de Romania.

“Pregatirile pentru utilizarea fondurilor europene in perioada 2014-2020 reprezinta o prioritate strategica pentru Romania. in prezent are loc un dialog informal intre reprezentantii autoritatilor romane si cei au Comisiei Europene”, mai precizeaza comunicatul MFE.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.