Ministerul Agriculturii va aloca un ajutor specific pentru cultivarea orezului in zonele defavorizate

orez.jpg

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va implementa, incepand cu anul 2012, o schema de ajutor specific, care are ca obiective prevenirea tendintei de reducere a suprafetelor cultivate cu orez si asigurarea unei productii care sa acopere o parte din necesarul de consum intern.

Zonele defavorizate sunt cele definite in cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala, aprobat prin Decizia Comisiei nr. C2008 3831. Pentru a fi eligibile in cadrul acestei scheme de ajutor specific, exploatatiile trebuie sa fie localizate in zonele defavorizate din Romania, conform Anexei 4A din PNDR.

Sprijinul specific se acorda tuturor exploatatiilor de orez eligibile, sub forma de plata anuala suplimentara, cu conditia ca marimea acestora sa fie de minimum un ha, cu parcele de minimum 0,3 ha (sa corespunda criteriilor de eligibilitate pentru acordarea sprijinului pe suprafata – SAPS).

Cererea pentru ajutorul specific pentru orez este parte a Cererii unice pentru schema de plata unica pe suprafata (SAPS), aprobata prin ordinul ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale nr. 37/2012 si nu trebuie insotita de alte documente suplimentare fata de cele necesare pentru sprijinul SAPS.

Cuantumul total al schemei de ajutor este de maximum 3 milioane euro/anual, pentru anii 2012 si 2013, iar finantarea este asigurata din fonduri comunitare, din plafonul national al Romaniei prevazut conform art. 40 al R(CE) 73/2009.

Nivelul indicativ al sprijinului este de 250 euro/ha, pentru o suprafata de aproximativ 12.000 ha si se va acorda o data pe an.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.