Ministerul Agriculturii vrea sa lanseze un Fond de Creditare pentru Agricultura pana in octombrie sau noiembrie, in acest sens fiind in discutii avansate cu Fondul European de Investitii (FEI), a declarat, ministrul de resort, Achim Irimescu, in plenul Senatului, la „Ora ministrului”.
„Avem discutii avansate cu Fondul European de Investitii (FEI) pentru stabilirea unui Fond de Creditare pentru Agricultura in vederea facilitarii accesului la finantare pentru ca am dezangajat aproape un miliard de euro din cauza faptului ca fermierii nu au avut acces la finantare. Am discutat deja cu un director al FEI si daca vom accelera corespunzator discutiile in octombrie – noiembrie am putea sa avem un fond care ar putea sa acorde credite prin 3, 4 maximum 5 banci„, a spus Achim Irimescu.
Acesta a explicat etapele care trebuie urmate pentru a deveni functional un astfel de Fond de Creditare pentru Agricultura.
„In prima etapa, in luna martie, este nevoie de realizarea unui market test al FEI cu institutiile finantatoare pentru actualizarea valorii exacte pentru instrumente financiare. Urmeaza finalizarea evaluarii ex-ante pe care o face MADR, pana sfarsitul lunii martie. In faza urmatoare va demara negocierea pentru incheierea acordului de finantare, inca din trimestrul I, ca sa putem cere modificarea PNDR in mai – iunie, iar dupa vacanta de vara a Comisiei sa avem acceptul de modificare pentru PNDR pentru a include fondul in program. Important este sa avem toate procedurile legale adoptate”, a aratat ministrul.
Potrivit sursei citate, FEI va realiza ulterior selectia intermediarilor financiari, ceea ce presupune lansarea unui apel de 45 de zile minim de la semnarea acordului, dupa care se va trece la evaluarea ofertei si selectia in termen de 60 de zile, iar in octombrie-noiembrie sa existe deja un fond de creditare functional.
Nu in ultimul rand, seful MAR a precizat ca in aceste zile exista consultari cu CE in vederea modificarii unor conditii pentru Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), care percepe un comision mai mare decat dobanda practicata in prezent de banci.
„In aceste zile ne consultam cu Comisia Europeana pentru ca este o decizie a Comisiei si speram ca in cel mai scurt timp sa putem face sa functioneze si Fondul existent de Garantare (FGCR). Daca in trecut am avut dobanda mare, iar acum, desi dobanda este mai mica, conditiile sunt dificile pentru fermieri. De exemplu, avem un Fond de Garantarea in agricultura in care MADR a investit foarte multi bani. Acum, avem 90 de milioane de euro din bani europeni in FGCR, dar din pacate comisionul stabilit printr-o directiva europeana este de 3,8% in conditiile care banca ofera credite cu 2%. Sigur 3,8% este un comision foarte mare”, a adaugat ministrul Agriculturii.
Sursa: economica.net