Expertii de la Ministerul Finantelor Publice analizeaza conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit, prin globalizare anuala pentru fiecare gospodarie din România, se arata intr-un comunicat al Ministerului de Finante.
Inca de la inceputul anului Guvernul lucreaza la realizarea Codului Economic, care include Codul Fiscal, asa cum este prevazut in Programul de Guvernare, iar impozitul pe venit este un capitol din Codul Fiscal.
Dupa finalizarea analizelor si a simularilor necesare, proiectul Codului Economic, in care vor fi integrate toate propunerile avizate, va fi supus dezbaterii publice si inaintat Parlamentului României.
Noul conceptul este evaluat de catre o paleta larga de specialisti, atât din partea MFP, cât si din partea Uniunii Nationale a Notarilor Publici, a Camerei Consultantilor Fiscali, a Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati si a Coalitiei pentru Dezvoltarea României.
Potrivit documentului, venitul anual global (Vga) se determina la nivelul fiecarei gospodarii si reprezinta suma veniturilor/câstigurilor nete/brute, dupa caz, obtinute de catre fiecare membru al gospodariei din România, cu exceptia veniturilor neimpozabile si a veniturile impozabile realizate de persoanele scutite.
In ceea ce priveste determinarea plafonului neimpozitabil aferent (Pn) gospodariei, Ministerul de Finante anunta ca se efectueaza pe baza punctajului acordat in functie de numarul membrilor gospodariei. Numarul membrilor luat in calcul la stabilirea punctajului aferent gospodariei este numarul membrilor declarat la data implementarii gospodariei.
Impozitul anual global datorat pe gospodarie se stabileste prin aplicarea urmatoarelor cote de impunere asupra venitului anual global ajustat pe gospodarie, respectiv asupra venitul net anual global impozabil: 0% pentru un venit global ajustat negativ si 10% pentru un venitul net anual global impozabil pozitiv.
Impozitul anual datorat se comunica de catre consultantul fiscal persoanei fizice desemnate din cadrul gospodariei pâna la data de 25 mai a anului fiscal urmator celui in care s-au realizat veniturile.
Plata impozitului datorat se efectueaza in doua transe: jumatate din suma datorata la data depunerii declaratiei de venit global si cealalta jumatate in termen de 60 de zile de la data depunerii declaratiei de venit global.
Sursa: Ziarul financiar