Ministerul Fondurilor Europene, la initiativa AM POIM si cu sprijinul Bancii Europene de Investitii (BEI), lanseaza o campanie de informare in Bucuresti si in teritoriu cu scopul de a sprijini si facilita accesul la finantare prin fonduri europene.
Astfel, echipe mixte AM POIM si BEI vor prezenta tuturor celor interesati, intr-un limbaj cat mai accesibil, principalele cerinte privind realizarea cererilor de finantare, conform ghidurilor solicitantului pentru obiectivele:
- 6.1 – Cresterea productiei de energie din resurse regenerabile mai putin exploatate (biomasa, biogaz, geotermal);
- 6.2 – Reducerea consumului de energie la nivelul consumatorilor industriali;
- 6.4 – Cresterea economiilor in consumul de energie primara produsa prin cogenerare de inalta eficienta
(acceseaza ghidurile aici).
La intalniri, vor fi abordate aspecte legate de dificultatile aparute in cererile de finantare evaluate pana in prezent si vor fi facute recomandari pentru o mai buna intelegere si pentru a evita greselile in scrierea proiectelor.
Evenimentele vor avea loc dupa cum urmeaza:
- Craiova – 29 mai, hotel Europeca (strada Pietatii, nr. 9-11-13);
- Bacau – 31 mai, hotel Dumbrava (strada Dumbrava Rosie, nr.2);
- Cluj – 5 iunie, hotel Paradis (strada Ciocarliei nr. 47);
- Brasov – 7 iunie, hotel Golden Time (Calea Bucuresti, nr.99);
- Bucuresti – 12 iunie, hotel Golden Tulip Times (bulevardul Decebal, nr. 19).
232 milioane euro (din care aprox. 197 milioane contributie UE) reprezinta alocarea financiara pentru Axa Prioritara 6 a POIM – Promovarea energiei curate si eficientei energetice in vederea sustinerii unei economii cu emisii scazute de carbon.
In cadrul apelurilor de proiecte deschise pe obiectivele 6.1, 6.2 si 6.4, cu o alocare totala de aproximativ 174 milioane euro, se finanteaza urmatoarele activitati:
- realizare si/sau modernizare a capacitatilor de productie a energiei electrice si/sau termice din biomasa si biogaz, respectiv a capacitatilor de productie a energiei termice pe baza de energie geotermala, precum si investitii in extinderea si modernizarea retelelor de distributie a energiei electrice, in scopul preluarii energiei produse din resurse regenerabile in conditii de siguranta a functionarii Sistemului Electric National (OS 6.1)
- implementare a sistemelor de monitorizare a consumurilor de energie la consumatorii industriali (OS. 6.2)
- realizare / modernizare a centralelor electrice de cogenerare de inalta eficienta pe gaz natural si biomasa si a centralelor electrice de cogenerare de inalta eficienta care utilizeaza gaze reziduale provenite din procese industriale (OS. 6.4).
Sursa: fonduri-ue.ro