Ministerul Fondurilor Europene va infiinta un departament special pentru pregatirea proiectelor strategice

ghinea.jpg

In urmatoarea perioada, Ministerul Fondurilor Europene va crea un departament special pentru pregatirea proiectelor strategice.

In urmatoarea perioada, Ministerul Fondurilor Europene va crea un departament special pentru pregatirea proiectelor strategice si va aduce experti din marile banci internationale. „Avem banii, dar capacitatea administratiei de a scrie proiecte este foarte limitata. Vom folosi banii de asistenta tehnica de la Uniunea Europeana“, a spus Cristian Ghinea, ministru al fondurilor europene, in cadrul emisiunii de business ZF Live.

Exercitiul financiar 2007 – 2013 a fost un cvasiesec pentru Romania, care a avut cea mai redusa rata de ab¬sorbtie din UE – sub 65-66% din fondurile structurale – fata de, cel mai probabil, cea mai mare nevoie de bani pentru infrastructura din Uniune. Nu mai putin de 1,7 miliarde de euro au fost pierdute de la autostrazi si cai ferate si cam tot atatia bani de la Mediu (canalizari, amenajari ecologice). Sapte miliarde de euro pierduti in total din exercitiul financiar 2007 -2013.

Scopul noului departament pentru proiecte strategice este sa impiedice repetarea situatiei in exercitiul financiar 2014 – 2020 si sa-i ajute beneficiarii, in special entitatile publice, sa scrie proiectele mari de infrastructura, spune ministrul.
“Astazi sunt autostrazi blocate doar pentru ca lipseste un aviz, este un conflict intre doua ministere.“

Inainte de a ajunge ministru al fondurilor europene, Cristian Ghinea a condus o ONG si a lucrat la Cancelaria prim-ministrului Dacian Ciolos.

„Am lansat cateva programe de dezvoltare rurala, pachete antisaracie si Comisia de taiat hartii, care va avea o evolutie spectaculoasa“, a spus Cristian Ghinea.

“Daca nu as fi avut acest stagiu la cancelarie cred ca intrarea in minister ar fi fost destul de brutala.“

In ceea ce priveste POCU, fostul POSDRU, cea mai sensibila problema este faptul ca oamenii au lucrat foarte mult la inchiderea vechiului program care va fi finalizat in martie 2017 si au neglijat deschideriea exercitiului bugetar pentru 2020.

Potrivit demnitarului, Ministerul Fondurilor Euro¬pene este o constructie speciala, o grefa administrativa care incearca sa faca lucrurile pe care administratia obisnuita nu a reusit sa le faca.

In ultimii ani s-au reabilitat aeroporturi si porturi pe bani europeni si s-au construit si drumuri si sosele.

„POSDRU a inceput prost, tarziu, dar oamenii au invatat lectii si in ultima parte a programului au facut proiecte mai bune.“ Ghinea spune ca noile ghiduri vor fi simplificate pentru ca pana acum contineau informatii redundante, insa acum vor fi mult mai simple si mai usor de inteles. „Sper sa nu fie nevoie de consultant care sa te ajute sa citesti ghidul, ci sa ai nevoie de consultant pentru a te orienta in directia potrivita.“

Absorbtia fondurilor in exercitiul financiar 2007 2013 este de 66%, iar cand vor fi inchise programele ope-ra¬tionale se estimeaza o rata de absorbtie de 75%-80%. „Rata de absorbtie se calculeaza cand Comisia Europeana va trimite banii. Toata Europa este in aceeasi situatie.“

Mai multe detalii in interviul de pe Ziarul Financiar

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.