Ministerul Mediului urmeaza sa lanseze un proiect pentru impaduriri si unul care incurajeaza folosirea surselor

gratielagavrilescu-605x.jpg

Ministerul Mediului va lansa in scurt timp un proiect si Ghidul de finantare pentru impaduriri, dar si un proiect care incurajeaza folosirea surselor regenerabile si stimuleaza populatia in a folosi acest tip de resurse, a anuntat, joi, ministrul de resort Gratiela Gavrilescu, la un simpozion dedicat schimbarilor climatice.

„Saptamana trecuta am reusit sa relansam programele de reinnoire a parcului auto national, atat pe programul Rabla cel clasic, dar si pe Rabla Plus, care inseamna reinnoirea parcului auto national cu masini full electric pentru care Guvernul Romaniei, prin Administratia Fondului pentru Mediu si Ministerul Mediului, da unul dintre cele mai mari ecobonusuri din Uniunea Europeana, de 10.000 de euro. Cresterea anul trecut, fata de anul precedent, pentru achizitionarea acestor masini a fost de 980%, iar noi ne dorim anul acesta sa avem masini electrice in Romania de peste 2.000. Este un prim pas. Se poate spune ca este un pas schiop sau poate ca unul mult prea lent, dar, decat sa nu faci nimic si sa nu te gandesti la generatiile viitoare si la viitorul nostru (…) Ne dorim ca in perioada urmatoare sa implementam – si o sa vedeti ca o sa scoatem inclusiv Ghidul de finantare – pe ce inseamna impaduririle din Romania, pentru ca nu putem sa ne uitam cum s-a defrisat in Romania si in schimb nimic nu s-a pus in loc sau cum terenurile agricole care sunt degradate nu au nimic pus pe ele. Proiectul pe care noi il vom lansa in saptamanile viitoare va fi unul tocmai ca autoritatile publice locale sa fie tentate sa vina sa atraga acesti bani si nu numai autoritatile publice locale”, a spus ministrul Mediului.

In acelasi timp, a continuat Gratiela Gavrilescu, se doreste foarte mult cresterea productiei de energie regenerabila, un subiect despre care s-a vorbit foarte mult in perioada precedenta.

„Important este ca, impreuna cu ceilalti reprezentanti ai celorlalte ministere, lucrurile acestea sa le punem la punct. si, intr-un proiect integrat si intr-un grup de lucru in care lucram alaturi de Ministerul Energiei si de Ministerul Economiei, prin Transelectrica, veti vedea cum, in aproximativ o luna, vom incerca sa lansam un proiect – si o sa il lansam cu certitudine – tocmai in ideea aceasta de a folosi surse regenerabile si stimularea populatiei in a folosi aceste resurse regenerabile sa fie tot mai mare. in acelasi timp, nu putem sa ne indepartam de ceea ce s-a intamplat in perioada post-decembrista, deci de lucrurile mostenite. Trebuie sa facem in randul populatiei o informare corecta, o constientizare, o educare in sensul de protejare a resurselor naturale, cum ar trebui sa avem grija de ele tot pentru generatiile viitoare si, in stransa legatura cu aceste resurse regenerabile, in acelasi timp despre ce se intampla cu deseurile care si ele polueaza, si ele influenteaza schimbarile climatice, ce se intampla in continuare si cu alte emisii nu numai cu cele de carbon si la care trebuie sa fim foarte atenti”, a atentionat seful de la Mediu, care a adaugat ca legatura la nivel de minister cu tot ce inseamna marea industrie, marii poluatori este tinuta aproape.

In plus, Gavrilescu a mentionat ca va continua programul „Casa verde”, care va fi extins, iar programul privind gestionarea deseurilor este tinta atat pentru ea, ca ministru al Mediului, cat si pentru Guvernul Romaniei.

„Vom continua si vom extinde programul ‘Casa verde’. El, in schimb, va fi extins pentru ca trecem in fiecare an de la etapa la etapa si ne uitam si la ce fac celelalte state membre ale UE. Nu in ultimul rand, cred ca programul privind gestionarea deseurilor este tinta pentru Guvernul Romaniei, pentru mine ca ministru al Mediului, pentru ca de-aici, extrapoland si uitandu-ne in fiecare zi la ce se intampla cu deseurile pe care nu reusim sa le gestionam intr-un sistem integrat, avand o responsabilitate extinsa a producatorului si cu o trasabilitate fixa asupra trasabilitatii deseului, eu cred ca as putea sa spun ca este ultimul capitol la care, daca reusim sa le asezam pe toate intr-o logica a lucrurilor, cu toti factorii decidenti – asa cum lucram astazi in grupurile de lucru incepand de la producatori, salubristi, colectori, OTL-isti si nu in ultimul rand UAT-uri – vom reusi in perioada urmatoare si cu ajutorul populatiei ca o gestionare corecta a deseurilor sa fie facuta in Romania, sa reusim sa valorificam energetic aceste deseuri si sa demonstram ca masurile pe care le implementam sunt unele sustenabile, sa nu mai vorbim de fenomene care sa ne distraga atentia in anumite perioade de timp”, a mentionat ea.

Ministrul Mediului a dat asigurari ca toate aceste programe au finantare, care provine de la bugetul Fondului pentru Mediu.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top