Programele regionale sunt importante inclusiv pentru antreprenorii IMM, care, în trecut, au potut să acceseze granturi pentyru microîntreprinderi de până la 200.000 de euro fiecare, respectiv proiecte pentru firme mici și mijlocii de câte 2-7 milioane euro.
Acum, printr-un proiect de ordonanță de urgență, MIPE, condus de liberalul Marcel Boloș, urmează să-și majoreze schema de personal cu 400 de oameni, de la de la 1943 la 2343 (fără demnitari și consilierii din cabinetele lor, numiți politic).
Din necesarul de 400 de oameni în plus, liberalul Boloș vrea să ia la MIPE un număr de 257 de angajați de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), condus de Cseke Attila de la UDMR. Practic MIPE va prelua cele două direcții care gestionează fonduri europene la Ministerul Dezvoltării – cea pentru Programul Operațional Regional și cea pentru Programul de Capacitate Administrativă.
În paralel, MIPE face și angajări din piață pentru a putea să-și atingă ținta de personal.
În perioada de programare 2021-2027, Programul Operațional Regional a fost spart în 8 programe regionale mai mici, pe fiecare regiune de dezvoltare. Cele 8 programe regionale, în valoare totală de 11 miliarde de euro, vor fi gestionate direct de agențiile de dezvoltare regională (ADR) din fiecare regiune a țării, care au primit astfel atribuții de autorități de management – așa cum avea până acum Ministerul Dezvoltării în POR 2014-2020.
Măsura de descentralizare a fost inițiată tot de Marcel Boloș, în primul său mandat de ministru la Fonduri Europene, din 2019. Descentralizarea a fost cerută de liderii locali, inclusiv de actualul președinte al Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan (PNL), care îl susține politic pe Boloș. Primarii și șefii de consilii județene și-au dorit de la bun început să aibă ei un control mai direct asupra fondurilor europene din programele regionale, prin intermediul ADR-urilor, care sunt organizații controlate de ei.
Sursa: startupcafe.ro