Aproape 70% dintre tinerii fermieri care au beneficiat de fonduri europene de câte 40.000 de euro pentru a face afaceri agricole în perioada de programare 2014-2020, „fie au abandonat afacerile, fie au plecat într-o altă direcție”, a declarat ministrul Agriculturii, care a reclamat și faptul că unii dintre consultanți le-ar fi impus acestor beneficiari de granturi anumite condiții, pentru a obține punctaje mari și a se califica la finanțare, deși erau greu de îndeplinit ulterior.
„Am constatat, cu regret, că, cel puțin în agricultură, statul i-a direcționat în mod greșit pe tineri să investească. Tinerii fermieri, în programarea 2014-2020, au avut la dispoziție o sumă considerabilă, aproxmativ 600 de milioane de euro. Din constatările pe care le-am făcut, din cei instalați, aproape 70% fie au abandonat afacerile, fie au plecat într-o altă direcție și lucrul acesta nu este în regulă, fiindcă au avut la dispoziție sume forfetare de 40.000 de euro să-și înceapă o afacere în agricultură. Dar, din păcate, s-a întâmplat ceva greșit și cel puțin pe programul de agricultură România a avut o competiție de hârtii, o competiție de proiecte în care consultanții în general le impuneau prin planul de afaceri tuturor solicitanților anumite condiții pe care ei, în timp, nu reușeau să le mai îndeplinească. Și lucrul acesta s-a datorat lipsei de cunoaștere și de informare pentru tineri” – a declarat Adrian Chesnoiu, la o dezbatere recentă a Patronatului Tinerilor Întreprinzărtori din România (PTIR).
Ministrul a mai afirmat că, în perioada de programare 2014-2020, tinerii fermieri au primit granturi de câte 40.000 de euro, la care beneficiarii „nu contribuiau cu nimic”, iar afacerile nu erau viabile, de fapt.
Mai multe detalii aici
a fost si este afacerea consultantilor si a statului român prin incasarea taxelor aferente salariilor . Start Up Nation a fost ,,măcelarit,, de consultanti .