Ministrul Agriculturii: Este prematur sa facem estimari pe productii; vom face determinari in camp si pe urma vedem gradul de afectare

imageResize-7.jpg

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, sustine ca este prematur sa se faca estimari in ceea ce priveste pagubele produse culturilor agricole din cauza temperaturilor scazute si a vremii nefavorabile din ultimele zile, desi ploile care au cuprins toata tara in aceasta perioada sunt benefice pentru sol si plante.

„Urmarim cu ingrijorare si preocupare fenomenele meteo din ultimele zile. Ne bucura faptul ca ploile au cuprins toata tara pentru ca solul si plantele au nevoie de apa, dar ne intristeaza aceste fenomene extreme. Urmarim evolutia si pe urma vom face determinari in camp si vedem gradul de afectare. Este prematur sa facem estimari pe productii. Abia dupa ce vor trece aceste fenomene se iau probe din teren, se analizeaza, se vede gradul de afectare si efectul la nivelul tarii. Din pacate, agricultorii tarii romanesti intotdeauna lucreaza sub zodia riscurilor”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.

De asemenea, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, afirma ca fenomenele meteo nefavorabile sunt in evolutie si nu pot fi facute, deocamdata, determinari pe culturile agricole in privinta pagubelor.

„Nu putem avea estimari deocamdata, abia se produce fenomenul. in Moldova este totul alb, ninge de azi-noapte, iar culturile sunt sub zapada. Nu stiu deocamdata ce se va intampla. Daca nu ar fi temperaturi negative si ar ramane pe plus, cred ca nu ar fi nicio problema pentru ca zapada se topeste la 1 — 2 grade Celsius. Din pacate, se anunta ca din aceasta noapte si pana duminica temperaturile vor scadea sub zero grade, iar la minus doua grade, de exemplu, cu apa si zapada pe plante, mai ales la cele mici, la floarea soarelui si la rapita, nu stiu daca le-ar face bine”, a declarat pentru AGERPRES Laurentiu Baciu.

Acesta a precizat ca abia saptamana viitoare pot fi realizate primele determinari in ceea ce priveste starea culturilor agricole, insa floarea soarelui, rapita, pomii fructiferi si viile au cel mai mult de suferit de pe urma temperaturilor negative din aceasta perioada.

„La grau nu cred ca ar fi probleme, dar ne asteptam la culturile insamantate in primavara. Floarea soarelui si lucerna au rasarit si acum sunt in zapada. Sunt probleme la pomii fructiferi care erau in floare si la vita de vie, dar este prematur sa ne pronuntam pentru ca fenomenul este in evolutie. Am inceput sa centralizam in tara, in toate judetele, ca sa vedem care este situatia”, a mai spus Baciu.

Potrivit prognozei de specialitate realizate de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), in perioada 20-26 aprilie va predomina o vreme in general mai rece decat in mod obisnuit, la nivelul intregii tari. Temperatura medie diurna a aerului se va situa intre—5 si 12 grade Celsius, in cea mai mare parte a teritoriului, abaterile termice negative fiind de 1 — 11 grade Celsius.

Temperatura maxima a aerului se va incadra intre 1 si 17 grade Celsius, in aproape toate regiunile agricole, iar cea minima va fi cuprinsa intre—10 si 6 grade Celsius, in majoritatea zonelor de cultura, cele mai scazute valori fiind posibile in nordul si centrul tarii, unde vor fi conditii de producere a brumei si inghetului la suprafata solului.

Temperatura medie diurna a solului la adancimea de 5 centimetri se va incadra intre 3 si 13 grade Celsius, indeosebi in zonele de campie, optima atat pentru parcurgerea primelor faze de vegetatie (germinare, rasarire) la culturile semanate pana in prezent, cat si pentru continuarea insamantarilor de primavara.

Potrivit prognozei ANM, se intrevad precipitatii predominant sub forma de ploaie in aproape toate regiunile agricole, dar si mixte (ploaie, lapovita si ninsoare) local in nordul, centrul si nord-estul tarii, acestea fiind insotite de intensificari temporare ale vantului. De asemenea, cantitatile de apa prognozate pot depasi 20 — 25 l/mp si izolat, 30 — 40 l/mp.

Continutul de apa pe adancimea de sol 0-100 cm, in cultura graului de toamna, se va situa in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), in cea mai mare parte a regiunilor agricole. Rezerva de umiditate din sol va prezenta valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim pe areale agricole extinse din Moldova si Muntenia, in vestul Maramuresului si sud-estul Olteniei.

De asemenea, continutul de umiditate, in stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) si deosebit de scazute (seceta pedologica puternica), pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Aprovizionarea cu apa a solului va prezenta valori satisfacatoare si izolat apropiate de optim pe suprafete agricole extinse din Muntenia, local in nord-estul, centrul si estul Moldovei, sud-estul si estul Olteniei, nord-estul si sud-vestul Dobrogei, vestul Maramuresului.

In ceea ce priveste starea de vegetatie a culturilor agricole, meteorologii avertizeaza ca in zilele cele mai reci, din cauza temperaturilor minime scazute din aer si sol, ritmurile vegetative ale culturilor de camp si pomi-viticole se vor desfasura lent, pe aproape intreg teritoriul agricol al tarii. Starea de vegetatie a culturilor infiintate in perioada optima se va prezenta in continuare buna si medie, iar in semanaturile tardive si pe terenurile cu deficite de apa in sol, uniformitatea si vigurozitatea plantelor se va mentine medie si slaba.

La culturile prasitoare (porumb, floarea soarelui, sfecla de zahar, cartof) procesele de rasarire vor fi neuniforme si lente, indeosebi pe suprafetele cu deficite de apa in sol. Cerealierele de toamna (orz si grau) infiintate in perioada optima isi vor definitiva infratirea (80-100%), continuandu-se totodata alungirea paiului (10 — 100%).

Sub aspect fenologic, la cultura de rapita se vor inregistra alungirea tulpinii si butonizarea (10-100%), precum si aparitia inflorescentelor (10-60%) si inflorirea (10-50%). Pomii fructiferi vor parcurge inflorirea si cresterea lastarilor/frunzelor in majoritatea plantatiilor, iar la speciile timpurii si extratimpurii de samburoase (cais, piersic, cires, visin, zarzar) se va semnala si cresterea rodului.

In cea mai mare parte a podgoriilor, la vita de vie va predomina inmugurirea, dezmugurirea si infrunzirea.

De asemenea, sfecla de zahar din centrul tarii se va afla la germinare si rasarire (10-100%), iar la soiurile timpurii de cartof se vor semnala incoltirea si rasarirea, continuandu-se lucrarile de plantat. Culturile de floarea-soarelui si porumb semanate pana in prezent vor parcurge primele faze de vegetatie, respectiv germinarea si rasarirea (10-30%).

Specialistii ANM recomanda sistarea, temporara, in zilele cu precipitatii a lucrarilor agricole specifice campaniei de primavara, respectiv pregatirea patului germinativ, semanatul/plantatul culturilor de primavara, tratamente fito-sanitare in vii si livezi, fertilizari, erbicidari, etc.

Sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top