Ministrul Agriculturii: Fermierii care au avut posibilitatea de a iriga si nu au facut-o nu vor primi despagubiri

irigatii.jpg

Fermierii care nu si-au irigat culturile, desi au avut aceasta posibilitate, nu vor primi despagubiri pentru suprafetele distruse de seceta, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„In zonele unde fermierii au avut posibilitatea de a iriga si nu au facut-o, nu vor primi despagubiri, chiar daca vor inregistra pagube din cauza secetei. Noi am bagat apa pe canale pentru 385.000 de hectare si s-au irigat in jur de 136.000 de hectare. Am alocat 30 de milioane de lei pentru un minimis prin care subventionam energia electrica, astfel incat apa utilizata pentru irigatii sa fie mai ieftina, dar fermierii se plang ca si Apele Romane le percep un pret mare pe apa in sine”, a precizat Irimescu.

Din raportarile primite pana in prezent la MADR reiese ca seceta „a parjolit” circa 350.000 de hectare cultivate in special cu porumb si floarea soarelui, iar zonele cele mai calamitate sunt cele din sudul tarii si nordul Moldovei.

„Am primit informatii ca ar fi 350.000 de hectare calamitate, dar e foarte posibil ca suprafetele sa mai creasca. Se fac evaluari de catre comisiile constituite pe langa prefecturi in functie de cat calamitate sunt culturile, de 30%, 50% sau 70%, pe urma se centralizeaza si vedem cum vom acorda despagubirile„, a spus ministrul Agriculturii.

In ceea ce priveste achitarea subventiilor in zootehnie, seful MADR a subliniat ca pana la data de 15 august vor fi platiti peste 95% dintre fermieri, desi au existat ceva probleme legate de functionarea softului in cazul platilor la taurine.

„Chiar daca a aparut o problema pe soft, care s-a blocat atunci cand s-a dat drumul la partea de taurine, conducerea APIA a luat decizia de a lucra in aceste zile astfel incat pana la data de 15 august sa fie platiti 95% dintre fermieri si sa ramana doar cei cu probleme„, a mentionat Irimescu.

De asemenea, ministrul Agriculturii sustine ca achitarea subventiilor aferente anului 2015 s-ar putea finaliza pana la sfarsitul lunii august pentru aproape toti beneficiarii, desi „mai sunt unele cazuri mai complicate unde fermierii spun ca au fost sfatuiti prost de angajatii APIA cand au completat cererea si aici trebuie sa vedem cum vom rezolva aceste situatii”.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top