Ministrul Agriculturii isi propune, pana in 2020, realizarea sistemelor de irigatii pentru doua milioane de hectare

2-petre-daea-mfax.jpg

Ministerul Agriculturii are ca obiectiv realizarea, pana in 2020, a unor sisteme de irigatii care sa acopere o suprafata agricola de doua milioane de hectare, a anuntat, sambata, la Botosani, ministrul Petre Daea.

El a declarat ca sursele de apa si canalele de irigatii vor fi puse gratuit la dispozitia fermierilor, insa acestia au obligatia de a achizitiona sistemele de udare, fie cu fonduri proprii, fie in baza unor proiecte cu finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

“Noi, pana la sfarsitul anului 2020, vrem sa realizam cele doua milioane hectare reabilitate. Iata santierul tarii! tara este in lucru. S-au deschis santiere, iata aici puteti observa si v-as ruga sa vedeti ce a insemnat abandonul acestor lucrari hidroameliorative. (…) Practic, le scoatem din pamant si le punem in functiune pentru a iriga tara. E pacat, ca avem sursa de apa. Avem fermieri destoinici, care practica o tehnologie la nivel inalt si nu au apa”, a afirmat ministrul.

Petre Daea a facut un apel la fermieri sa se asocieze pentru a putea obtine mai usor fonduri pentru realizarea de investitii in sistemele de irigatii.

“Guvernul da bani pentru treaba aceasta. Faceti asociatiile ca sa putem lua si banii prin PNDR pe fonduri europene ca sa facem treaba. Pentru mine nu exista minut de liniste pana cand tara se conecteaza la resursele de apa pe care le are”, a adaugat Daea.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.