Ministrul Agriculturii: “Romania nu trebuie sa obtina avizul CE pe programul de sprijin pentru tomate”

tomate.jpg

Romania nu trebuie sa obtina avizul Comisiei Europene pe programul de sprijin pentru tomate cultivate in sere si solarii, pentru ca este un program de minimis care nu impune o notificare si din acest punct de vedere nu exista niciun risc pentru tara, sustine ministrul Agriculturii, Petre Daea.

„Nu ne trebuie aviz de la Comisie pentru ca este un program de minimis, care nu impune o notificare la UE. Este rezolvat, din acest punct de vedere. Nu este niciun risc pentru tara si eu cunosc riscurile din agricultura”, a spus Petrea Daea.

Acesta a precizat ca s-a dorit ca programul sa fie o masura de contracarare a importurilor, dar si de asigurare a necesarului de produse pentru populatie, de altfel fiind un optimist in privinta succesului pe care il avea programul printre producatorii agricoli.

Intrebat daca vom avea in luna mai a acestui an produse romanesti pe piata datorita acestui program, seful de la MADR a raspuns: „categoric, da!”, lansand totodata o invitatie presei intr-o zona unde producatorul agricol este identificat si este beneficiar al programului.

„Daca o sa ajungeti in zone cu astfel de solarii, sa va uitati daca exista o placa pe care scrie „Produs programul de tomate”. Cred ca avem sanse sa vedem produsele si in solar, si pe strada, si pe drum si pe taraba. O sa gasiti produse romanesti realizate prin acest program in luna mai. Evident ca aceste cantitati vor creste an de an, deoarece interesul se va multiplica. Daca azi, dupa 15 zile, sunt inscrisi peste 2.000 de producatori si inca 8.000 isi cauta documente pentru a putea fi inscrisi si a respecta conditiile de eligibilitate, am toata convingerea ca programul acesta va fi un succes in tara„, a adaugat Daea.

Potrivit datelor MADR, la data de 16 februarie 2017, au fost primite 2.253 de solicitari de inscriere in programul de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii. Acestea provin din 38 de judete, cele mai multe solicitari fiind din Olt, Giurgiu, Dolj, Galati, Teleorman si Buzau, care sunt, de altfel, puternice zone legumicole.

Estimarile expertilor din MADR indica un numar de 8.023 potentiali beneficiari la nivelul intregii tari.

Producatorii agricoli din Romania sunt sustinuti incepand din acest an, printr-un program guvernamental, sa cultive tomate in spatii protejate (sere, solarii), astfel incat sa asigure necesarul de consum intern din productia autohtona.

Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, suma ce reprezinta contravaloarea in lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafata de 1.000 de metri patrati. Programul se desfasoara pe o perioada de 8 ani.

Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, sa detina o suprafata cultivata cu tomate in spatii protejate de cel putin 1.000 de metri patrati, sa obtina o productie de minimum 2 kilograme tomate/mp, dar si sa valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedita cu documente justificative.

Potrivit datelor MADR, importurile de rosii se ridica anual la 50.000 de tone si costa in jur de 35 de milioane de euro, in timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone, cu o valoare de 2 milioane de euro.

Conform datelor statistice, consumul mediu de tomate pe locuitor in Romania se ridica la 31 de kilograme, fata de 34,5 kg in UE, iar productia reprezinta 20,27% din productia totala de legume produsa in Romania. La nivelul anului 2015, productia de rosii a fost de 101.881 tone in sere si solarii.

Resursele financiare aplicarii schemei de ajutor de minimis sunt in valoare de 179,75 milioane de lei, contravaloarea in lei a 40 de milioane de euro, si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2017.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top