Ministerul Agriculturii va plati pana la 3.000 de lei pentru fermierii care isi cumpara porci de rasa

porci1.jpg

Ministerul Agriculturii vrea sa suporte 50% din costul achizitionarii de porci de rasa pura sau hibrizi pentru a creste astfel productia de carne din Romania. Fermierii ar putea primi pana la 3.000 de lei pentru un vierus de rasa pura sau hibrid.

Producatorii agricoli constituiti ca PFA, intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice care detin atestat de producator sau crescatorii de porcine persoane juridice, precum si orice forme asociative cu personalitate juridica vor putea beneficia de bani de la stat pentru a-si cumpara porci de reproducere de rasa pura sau hibrizi, se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern, lansat in dezbatere publica de catre Ministerul Agriculturii.

Beneficiarii ar putea primi astfel un ajutor de minimis de maximum 3.000 lei/cap vierus din rasa pura si/sau hibrid; maximum 1.100 lei/cap scrofita din rasa pura si maximum 600 lei/cap scrofita hibrida. Cuantumul ajutorului de minimis reprezinta aproximativ 50% din valoarea de piata a animalelor de reproductie.

Prin acordarea acestei scheme de minimis se urmareste eficientizarea activitatii sectorului de crestere a suinelor prin reorientarea exploatarii acestora prin achizitia de rase specializate pentru productia de carne si purcei. Prin achizitionarea de animale de reproductie din rase pure si/sau hibride se imbunatateste valoarea genetica a animalelor
pentru cresterea productiei de carne, precum si a calitatii acestora„, se arata in nota de fundamentare a proiectului.

In prezent, ponderea cea mai mare a efectivelor de suine din rase nespecializate se gaseste in exploatatii de dimensiuni mici unde se cresc animale din rase nespecializate care se caracterizeaza printr-o calitate genetica redusa.

Suinele din rase nespecializate se caracterizeaza printr-o calitate genetica redusa, atat din punct de vedere al prolificitatii, cat si a procentului de carne in carcasa, rezultatul acestora fiind scaderea drastica de purcei, implicit a productiei de carne.

Romania avea la finele lui 2015 aproximativ 4,9 milioane de porci, trendul fiind unul negativ in ultimul deceniu. Tara noastra este astfel dependenta de importuri, productia interna neacoperind consumul.

Sursa: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top