Ministrul agriculturii: Romania sustine propunerea CE privind ratele de finantare FEADR in cadrul programelor de dezvoltare rurala

agricultura5.jpg

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a participat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene pentru Agricultura si Pescuit de la Luxemburg.

Mai jos va prezentam punctul de vedere al Romaniei, sustinut de ministrul Daniel Constantin in cadrul acestei intalniri.

Ar trebui luate in considerare, atunci cand se calculeaza alocarea pentru actiunile legate de mediu, pe langa masurile prevazute in preambulul propunerii de regulament si includerea urmatoarelor masuri:

  • Natura 2000
  • Directiva Cadru Apa
  • prima impadurire a terenurilor agricole si non-agricole
  • investitii non-productive pe terenurile agricole si forestiere
  • silvo-mediu, instituirea de sisteme agro-forestiere
  • actiunile de mediu prevazute in strategiile de dezvoltare locala finantate prin programul Leader.

Romania sustine propunerea Comisiei Europene privind ratele de finantare FEADR in cadrul programelor de dezvoltare rurala.

De asemenea, consideram oportuna extinderea prevederii privind aplicarea unei rate FEADR de 90 la suta si la masurile de gestionare a riscului, avand in vedere in special, caracterul de noutate al acestora si contributia pe care fermierii trebuie sa o aloce in contextul situatiei economico – financiare cu care se confrunta in aceasta perioada.”

Danemarca, tara care a preluat Presedintia rotativa a Consiliului la 01 ianuarie 2012, a realizat un raport al activitatii de reformare a PAC depusa in aceste sase luni de mandat. Pe aceasta tema, au sustinut cate un punct de vedere si ministrii statelor membre.

Ministrul roman al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin: “Ne alaturam si noi aprecierilor privind Raportul de progrese realizat de Presedintie si multumim acesteia pentru o serie de solutii care au fost identificate de compromis, elaborate cu ocazia dezbaterilor. Consideram ca raportul consemneaza principalele aspecte. Pentru Romania mai raman de interes anumite puncte majore de dezbatere care vor continua, sunt convins, sub Presedintia cipriota. As vrea doar sa enumar o parte dintre ele. In primul rand convergenta platilor directe, in al doilea rand, “inverzirea”, tinerii fermieri, fermierul activ, mentinerea cotelor de zahar si de lapte, mentinerea sistemului de drepturi de plantare, continuarea programului viticol si initierea unui program similar in pomicultura, ratele de cofinantare din dezvoltare rurala si mentinerea actualului nivel al avansului, redefinirea zonelor care se confrunta cu constrangeri naturale. In ceea ce priveste plafonarea, consideram ca ar trebui sa continuam discutiile privind identificarea unor solutii care sa nu afecteze competitivitatea fermelor.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.