Romania ocupa locul sase in Europa la atractivitatea investitiilor

investitii2.jpg

Romania este a 6-a cea mai atractiva tara europeana pentru investitii in urmatorii trei ani, potrivit celor 840 de lideri de business chestionati de compania de consultanta si audit Ernst & Young (E&Y) in cadrul raportului 2012 European Attractiveness Survey.

Astfel, Romania este mai atractiva decat Cehia, Turcia, Elvetia, Olanda, Italia, Spania sau Suedia. “Romania are avantajul unei rate de crestere a PIB-ului promitatoare in comparatie cu media europeana si al unui capital uman valoros. Vedem tot mai multi investitori atrasi de sectorul energiei regenerabile. Mai multe privatizari sunt planificate in perioada urmatoare, incurajand investitorii din intreaga lume sa priveasca spre tara noastra. Este esential sa stimulam aceasta evolutie pozitiva prin strategii economice adecvate“, a declarat intr-un comunicat Bogdan Ion, Country Managing Partner Ernst & Young Romania.

Primele cinci pozitii din clasament sunt ocupate, in ordine, de Germania, Polonia, Marea Britanie, Rusia si Franta. Studiul are la baza o metodologie care cuprinde analiza numarului de proiecte de investitii straine realizate in 2011, pe de o parte, si o analiza soft, a perceptiei privind atractivitatea tarilor europene pentru investitii straine, pe de alta parte. Prima analiza include doar proiectele de investitii straine concretizate in active noi sau noi locuri de munca, fiind excluse investitiile de portofoliu si fuziunile si achizitiile.

Cealalta analiza defineste atractivitatea unei locatii privind investitiile straine printr-un mix intre imaginea sa, increderea investitorilor si perceptia privind capacitatea tarii respective de a oferi beneficii competitive pentru investitori. Pentru aceasta componenta, cercetarea a fost realizata de CSA Institute in perioada februarie si martie 2012, prin interviuri telefonice aplicate unui esantion reprezentativ de 840 de factori de decizie din companii din intreaga lume.

In ciuda fragilitatii economiei din zona euro, fluxul de investitii spre Europa a continuat sa creasca in 2011, numarul de proiecte fiind considerabil mai mare decat inainte de criza, conform raportului anual European Attractiveness Survey dezvoltat de Ernst & Young. In Europa, numarul proiectelor de investitii a crescut cu 2%, de la 3.757 in 2010, la 3.906 in 2011.

Desi evolutia numarului de proiecte a fost modesta, in fapt, valoarea medie a acestora a fost semnificativ mai mare, iar numarul de locuri de munca generate de investitiile straine directe a crescut cu 15%. SUA ramane cel mai mare investitor in Europa, dezvoltand 1.028 de proiecte, care reprezinta 26% din numarul total. Numarul proiectelor de investitii dezvoltate de SUA a crescut astfel cu 6% in 2011, ajungand la cel mai inalt nivel inregistrat de studiul Ernst & Young in ultimii 10 ani.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.