Ministrul Comunicatiilor: Angajatii fimelor nou-infiintate din IT vor fi scutiti de la plata impozitului pe venit

it-specialists.jpg

curs-gratuit-femeiMinistrul Comunicatiilor, Marius Bostan, a anuntat ca vrea ca, printr-o clarificare a legislatiei, si startup-urile sa beneficieze la randul lor de scutirea impozitului pe venit, de 16%, cum se intampla in prezent in cazul companiilor cu activitate.

Legislatia actuala stabileste ca aceasta scutire de impozit pe salariu este valabila pentru companiile avand ca obiect de activitate crearea de programe pe calculator, dar conditia este sa fi realizat in anul fiscal anterior o cifra de afaceri de 10.000 dolari pentru fiecare angajat care urmeaza sa beneficieze de aceasta scutire in anul fiscal curent. De exemplu, pentru a beneficia de scutirea de impozit pe salarii in 2016 pentru 10 angajati, compania trebuie sa fi realizat o cifra de afaceri de 100.000 dolari in 2015, conform todaysoftmag.

Din punct de vedere al salariatului, pana in vara anului trecut, scutirea impozitului pe salariu era conditionata de a avea diploma de licenta in domeniul IT si de ocuparea unor functii in companie ca analist, programator, proiectant de sisteme informatice, administrator baze de date, inginer software sau manager de proiect.

Ulterior, a fost decis ca aceasta conditie legata de diploma sa fie doar finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau a ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, cu prestarea efectiva a uneia dintre activitatile din IT, precum administrator baza de date, inginer de sistem in informatica, inginer de sistem software.

Legea nu ofera posibilitatea ca o firma startup sa poata beneficia de acesta scutire, situatie care insa, conform ministrului de resort, va fi modificata.

“Va urma un ordin comun, in care noi suntem reprezentati alaturi de alte trei ministere, in care vom incerca sa definim cat mai exact cadrul de aplicare al acestei norme. Prin ordinul precedent, trebuia sa dovedesti ca ai produs software timp de doi ani pentru a putea beneficia. Nu este normal sa nu fie aplicabila pentru startup-uri, cred ca ar trebui sa gasim definitia exacta, pentru ca startup-urile sunt o forta vitala in economie”, a spus ministrul, Marius Bostan.

Potrivit unui studiu, in Romania sunt circa 14.000 de firme IT, dintre care jumatate in Bucuresti si Cluj-Napoca, cu 75.000 de angajati remunerati cu un salariu mediu de net de 2.600 lei.

Sursa: www.profit.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.