Ministrul Culturii vrea constituirea unui Fond de urgenta pentru patrimoniu

bani_plic.jpg

646x404Reprezentanti ai Ministerului Culturii s-au intrunit intr-o sedinta de urgenta pentru analiza celor doua cazuri de prabusire a patrimoniului arhitectural, clopotnita bisericii fortificate de la Roades, din secolul al XV-lea, si turnul romanic al bisericii fortificate din Rotbav, din secolul al XIII-lea, reprezentativa pentru Tara Barsei.

Potrivit datelor actuale ale Ministerului, peste 600 de monumente de arhitectura se afla in stare de precolaps si colaps, ceea ce inseamna riscuri iminente de prabusire a altor monumente din tara.

“In prima etapa, Ministerul Culturii si Institutul National al Patrimoniului au contactat Consistoriul Evanghelic, proprietarul bisericilor, pentru a afla care sunt masurile deja intreprinse si a oferi asistenta pentru etapele urmatoare. Ministerul Culturii va oferi tot sprijinul pentru masurile de stabilizare a bisericilor, in scopul de a preveni prabusirea lor in continuare”, spune Alexandrescu.

Intr-o a doua etapa, Ministerul Culturii propune finantarea interventiilor de urgenta la cele doua biserici prin Programul National de Restaurare, care este in curs de pregatire si care va fi anuntat public in scurt timp de catre Institutul National al Patrimoniului.

Conform sursei citate, o prioritate in viziunea Ministerului Culturii este constituirea unui “Fond de urgenta pentru patrimoniu”, masura ce va fi propusa Guvernului cu obiectivul clar de a finanta interventii rapide in cazuri de colaps si interventii de punere in siguranta pentru a nu mai ajunge in situatia de colaps.

Ministerul Culturii si Institutul National al Patrimoniului vor initia un proiect national de inventariere astfel incat, intr-un interval scurt de timp, sa se poata completa lacunele din fondul de informatii pe baza caruia se planifica alocarea resurselor pentru restaurarea monumentelor istorice, mai declara ministrul de profil.

Sursa: Facebook

One thought on “Ministrul Culturii vrea constituirea unui Fond de urgenta pentru patrimoniu”

  1. Ion Pana spune:

    Buna ziua. Telefonul meu: 0785702321, la recomandarea uinor persoane din Ministerul Culturii, am apelat la directoarea muzeului din Ploiesti, care , cu o inconstienta iesita din comun , mi-a sugerat sa-i predau PRESUPUSUL TEZAUR descoperit in judetul Prahova , care cantareste cateva sute de kg. de aur. Va rog sa-mi spuneti , d-voastra cum credeti ca trebuie sa procedez eu stiind faptul ca Romania colcaie de hoti? Am solicitat sa mi se creeze siguranta ca-mi voi primii 30 la suta din valoarea tezaurului prevazuta de lege, printr-un precontract. Este foarte interesata de locul unde sa afla acel tezaur, si de sursele care stau la baza aceste mari descoperiri. Chiar are impresia ca eu deja dorm pe salteaua cu aur si ca urgent trebuie sa o imbogatesc pe dumneaei ca lucreaza in sistem ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.