“As vrea sa imi deschid o afacere. Exista fonduri europene pentru aceasta?” Cred ca-i una dintre intrebarile pe care le aud cel mai des in ultima vreme, in special de la tineri. Asa ca m-am gandit sa fac o scurta lista cu cele mai importante surse de finantare disponibile anul acesta pentru start-up- uri. Lista este mai lunga de atat; eu m-am oprit doar la acelea cinci, despre care consider ca sunt cele mai ofertante.
Inainte de a trece prin aceasta lista, vreau sa fac doua precizari:
Prima: oportunitatile de finantare exista, dar ele nu trebuie sa devina motivul in sine pentru care, ca tanar, te decizi sa urmezi calea antreprenoriatului. Adica, nu initiezi un business intr-un anumit domeniu, doar pentru ca “se dau bani” pentru acel domeniu. Vei avea succes in acea afacere doar daca crezi cu adevarat in ideea ta si daca esti dispus sa faci lucrurile sa mearga. Sursa de finantare este doar vehiculul.
A doua: Este impropriu spus: finantari pentru deschiderea afacerii. In general, fondurile nerambursabile sprijina doar investitia de baza (achizitii de echipamente, utilaje, uneori servicii de promovare initiala a afacerii)- nu si costurile inerente ale administrarii oricarui business (chirie pentru sediu, plata salarii, contabilitate si ale costuri operationale). Cu alte cuvinte, trebuie sa ai un plan clar stabilit despre cum vei continua dupa ce proiectul se incheie. Multe dintre afacerile finantate prin fonduri europene ”trag pe linie moarta” dupa ce proiectul s-a incheiat, tocmai pentru ca antreprenorul a ignorat partea de costuri de intretinere a business-ului.
Asadar, iata aici cele cinci oportunitati pentru anul 2016:
1. Romania Creativa
Daca vizezi o industrie creativa precum: arhitectura, design, moda, software development, publicitate, produse hand-made, productie audio-video, ai la dispozitie programul „Romania Creativa” derulat de Ministerul Fondurilor Europene. Se acorda finantare de pana la 25.000 EUR, pentru persoane fizice cu rezindenta in mediul urban. Din pacate, proiectele dezvoltate in Bucuresti si orasele din Ilfov nu sunt eligibile. Pentru obtinerea finantarii trebuie sa pregatesti un plan de afaceri realist, ce va fi supus aprobarii unui juriu din care fac parte oameni de afaceri cu notorietate in domeniul vizat de proiect, posibil reprezentant al unei banci/ fond deinvestitii/ institute non-bancare/ reprezentant al unei organizatii patronale/ reprezentant al unei facultati de specialitate etc. Spre jumatatea anului 2016 vor fi facute publice mai multe informatii despre conditiile acestui program.
2. Investitii non-agricole in mediul rural (investitii mici)
De la industriile creative din mediul urban, trecem catre mediul rural. Prin Masura 6.2 Infiintarea de activitati neagricole in zonele rurale, din cadrul Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), sunt finantate afecerile initiate ”la tara”. Finantarea este de 50.000 de Euro pentru servicii, sau 70.000 de Euro pentru activitati de productie. Totusi, sunt avantajate proiectele care propun investitii in activitatile turistice, mestesugaresti sau de productie. Pentru a beneficia de aceasta schema de finantare, trebuie sa ai deja infiintata o microintreprindere la data depunerii proiectului (inclusiv PFA sau Intreprindere individuala)
3. Investitii non-agricole in mediul rural (investitii mari)
Tot pentru proiectele destinate spatiului rural, exista si Masura 6.4 Crearea si dezvoltarea de activitati neagricole, din cadrul PNDR. Schema este similara celei precedente, doar ca finantarea se ridica la 200.000 EUR. De asemenea, exista si un procent de contributie proprie, de 30% in cazul proiectelor din sfera serviciilor, respectiv de 90% in cazul proiectelor ce propun activitatii de productie sau agroturism. Cu cele mai mari sanse de finantare se situeaza proiectele care vizeaza agroturismul, mestesugurile, industriile creative sau productia.
4. Programul Start
Programul Start este finantat de la Bugetul de Stat, prin intermediul Agentiei pentru implemenarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri. Un antreprenor poate obtine pana la 120.000 lei (circa 26.000 EUR), pe care ii poate investi in echipamente, utilaje, software sau activitati de promovare. Exista si o contributie proprie de 10%. Desi este una dintre schemele de finantare cu un istoric indelungat, experienta ultimilor ani a aratat ca au sanse reale de finantare doar afacerile din domeniul industriei, intrucat grila de evaluare puncteaza suplimentar productia.
5. Programul pentru microindustrializare
Un alt program finantat cu fonduri de la Bugetul de Stat este Programului national multianual de microindustrializare. Asa cum sugereaza si denumirea programului sunt eligibile doar afacerile din domeniul productiei (ex: productie mobila, mase plastice, industrie metalurgica, industrie alimentara etc.). Se acorda finantare de pana la 250.000 lei, cu o contributie minima a beneficiarului de 10%. Fondurile alocate la nivel national vor ajunge pentru aproximativ 240 de proiecte. Este un program nou, ce va fi implementat pentru prima data in 2016.