Ministrul Economiei: Unii funcționari nu au lucrat în viața lor în privat. Să nu ai pretenția să judece planuri de afaceri

Claudiu-Nasui.png

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, consideră că funcționarii publici, dintre care mulți nu au lucrat în viața lor în privat și nu au deschis vreo firmă, nu ar trebui să evalueze planurile de afaceri depuse de antreprenori pentru finanțări nerambursabile, cum sunt ajutoarele de stat pentru IMM.

„Nu mi se pare o idee bună ca funcționari publici să analizeze planuri de business. Unii dintre ei nu au lucrat în viața lor în privat, nu au încercat o întreprindere. Și nu e rău, nu e vina nimănui, nu e un lucru rău în sine, dar nu poți să ai pretenția să judeci planuri de business, care sunt foarte variabile. Vedem în piață: sunt idei despre care niciunul dintre noi, nicio persoană rațională n-ar crede că merg și iată că funcționează și prosperă și produc valoare. Deci nu putem să punem sarcina aceasta pe umerii funcționarilor” – a spus Năsui, la postul Digi 24.

În schimb, el optează pentru implicarea mai mare a băncilor în programele de sprijin pentru firme.

„Trebuie să facem ce au făcut și alte state europene pentru absorbția fondurilor europene și anume să folosim sistemul bancar și sistemul non-bancar și sistemul financiar. Statul să vină cu garanții, instrumente financiare, subvenții de dobândă, dar în felul acesta și banca să-și asume un risc și să facă procesarea acestei birocrații extraordinare” – a mai spus Năsui.

El a recunoscut că, în acest moment, la procesarea cererilor de finanțare de la Măsura 2 – granturi de capital de lucru, „avem un blocaj semnificativ”, dar a dat asigurări că aplicanții eligibili își vor primi banii, pentru că au fost prevăzuți în ordonanța de urgență 199/2020, dată de fostul guvern Orban, care a suplimentat bugetul Măsurii 2 la circa 1 miliard de euro.

„Noi acum ne găsim în ce situație: OUG-urile au fost date, banii au fost promiși de fostul guvern și acum noi implementăm repede în niște blocaje masive. Pe viitor n-o să mai facem așa ceva, cel puțin eu” – a mai afirmat actualul ministru al Economiei, la postul Digi 24.

Potrivit acestuia, acum, la Măsura 2 sunt 18.000 de cereri de finanțare care așteaptă să fie procesate, dar ritmul cu care poate acum să lucreze funcționarii din minister este „cam de 90 pe zi”.

„Este foarte puțin, dar avem soluții, pe care am început deja să le adoptăm:

  • Una legată de STS, pe automatizarea platformei ca să nu mai trebuiască funcționarii publici să facă atâtea verificări manuale, care durează 10 minute pe cerere, de exemplu. E inacceptabil pentru un lucru pe care o mașinărie l-ar putea face într-o secundă. (…) Am avut o întâlnire cu cei de la STS săptămâna trecută și ei sunt supraîncărcați pe partea de vaccinare.
  • Avem acum în plan să mai luăm oameni din minister, să ne concentrăm pe ceea ce e mai important, absorbția acestor fornduri.
  • Este și soluția să mai apelăm la soluții externe, să vedem cum putem să aducem cât mai multă forță de muncă ca să procesăm aceste cereri”… Detalii aici.

One thought on “Ministrul Economiei: Unii funcționari nu au lucrat în viața lor în privat. Să nu ai pretenția să judece planuri de afaceri”

  1. katy spune:

    Domnule Ministru , nu aveti nicio experinta in derularea fondurilor europene, sau a celor de la bugetul de stat, functionarii publici, unii dintre ei au lucrat si in mediul privat, alti au facut cursuri pentru a implementa un proiect, alti chiar sunt specialisti in meseriile lor. va rog lasati bancile, ele nu sunt capabile sa implementeze aceste proiecte. Acolo este o debandada totala, o lene totala si o lipsa totala de profesionalism . O sa inceapa cu biroul de credite, si n-o sa se realizeze nimic. O sa dam banii europeni inapoi. Lasati implementarea proiectelor la Autoritatile de Management, acum s-a formato oarecare experienta si eu vad ca totul merge bine. Prin banci implementarea ar fi mult mai grea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.