Ministrul Finanțelor preferă prelungirea perioadei de amânare a ratelor la credite și după finalul anului. Soluția depinde însă de discuțiile cu băncile și de deciziile Autorității Bancare Europene

florin-cituu.jpg

Ministerul Finanțelor va discuta cu sistemul bancar mai multe variante pentru sprijinirea în continuare a celor care au dificultăți la plata ratelor la creditele bancare, de la scenarii pentru susținerea în funcție de specificul cazurilor și până la varianta prelungirii actualei perioade de amânare a ratelor, care expiră la sfârșitul anului, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu. Ministrul a precizat că preferă prelungirea perioadei de amânare în aceleași condiții, însă o soluție va depinde de discuțiile cu sistemul bancar, dar și de decizia Autorității Bancare Europene (EBA) de a extinde o prevedere care permite băncilor să nu constituie provizioane în astfel de situații.

Debitorii au putut solicita, până la 15 iunie 2020, amânarea ratelor până la finele anului, în baza moratoriului reglementat prin Ordonanța de Urgență 37/2020. Peste 60% din cererile soluționate au fost în baza ordonanței, în timp ce restul de 40% au fost în urma măsurilor adoptate individual de bănci, potrivit Asociației Române a Băncilor.

Măsura amânării ratelor a venit în contextul în care un număr mare de persoane și firme sunt afectate de impactul economic al restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea epidemiei de coronavirus.

“Ne gândim împreună cu sistemul bancar și asta este discuția care urmează, ce facem după 1 ianuarie, pentru că este clar că economia încă nu și-a revenit și s-ar putea să avem nevoie în continuare de astfel de facilități. Și, atunci, trebuie să găsim tot împreună soluții pentru perioada de după 1 ianuarie, astfel încât nici sistemul bancar, nici clienții băncilor și nici economia să nu sufere”, a declarat ministrul la o conferință online organizată de publicația Financial Intelligence.

Clienții persoane fizice au depus, până la data limită din iunie, peste 334.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, ceea ce reprezintă o pondere de aproximativ 22% din creditele în derulare acordate populației. Clienții persoane juridice au depus un număr de aproape 28.000 de solicitări de suspendare a obligațiilor de plată lunare, aferente unui ponderi de aproximativ 28% din portofoliul total de credite… Alte detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.