Ministrul Finantelor Publice a dispus masuri urgente pentru subventii de peste 33 de milioane de euro ca sa ajunga la peste 11.000 de fermieri romani

bani-716x300.jpg

Totalul rambursarilor europene pentru agricultura se ridica astfel la 2,624 miliarde de euro, dupa aceasta ultima transa, aferenta lucrarilor de anul trecut, si consolideaza pozitia Romaniei de pe primul loc in clasamentul UE privind fondurile europene atrase si utilizate in agricultura.

Ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, a dispus masuri cu caracter exceptional la nivelul Trezoreriei Bucuresti, pentru finalizarea intregii proceduri legale, pentru ca o ultima transa de subventii agricole sa ajunga la fermierii romani, respectiv subventiile destinate sustinerii productiei vegetale.

Specialistii Trezoreriei Bucuresti, cu atributii specifice, lucreaza intensiv pana cand si ultima solicitare, respectiv document de plata, este procesata corespunzator.

”Este un efort comun, atat al specialistilor MFP si Trezoreriei Bucuresti, cat si al celor de la Ministerul Agriculturii si APIA. Suntem decisi sa recuperam orice intarziere si facem eforturi sustinute in acest sens. Un exemplu clar este si acesta, cand, ieri, in prima sedinta a noului guvern, s-a adoptat Hotararea de Guvern nr.434/30.06.2017, publicata in M.O. nr.505, privind sprijinul pentru productia vegetala. in regim de urgenta, dat fiind termenul extrem de strans, facem tot ce este necesar ca banii sa ajunga la agricultori, cat mai repede posibil, pentru ca realmente au nevoie de ei”, sustine Ionut Misa, ministrul Finantelor Publice.

33.788.356,48 de euro este suma totala care a fost platita intr-o singura zi – 30 iunie 2017 – pentru ”sprijinul cuplat la vegetal”, asa cum e definit in normele legale.

11.091 este numarul total de fermieri, beneficiari in drept sa incaseze respectiva subventie, aferenta lucrarilor la culturile vegetale, in campania 2016.

Intreaga suma se acorda de la bugetul statului, prin intermediul APIA – Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura si, ulterior, dupa trimiterea intregii documentatii la Bruxelles, va fi rambursata din fondurile europene alocate domeniului.

Termenul limita pana la care aceasta ultima transa de 33.788.356,48 euro se putea aloca este 1 iulie 2017.

Dupa plata acestei ultime subventii totalul platilor efectuate in agricultura in perioada 16 octombrie 2016 – 30 iunie 2017 se ridica la 2,624 miliarde euro. Intreaga suma a fost achitata de la bugetul statului si urmeaza sa fie recuperata integral din rambursarile fondurilor europene alocate Romaniei pentru agricultura.

Totalul de 2,624 miliarde de euro fonduri europene atrase pentru agricultura a plasat Romania, in premiera, pe primul loc in Europa, in clasamentul utilizarii resurselor financiare alocate agriculturii.

Sursa: mfinantate.gov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top