Ministrul Fondurilor Europene a mers la Alba Iulia pentru a gasi solutii la problemele intampinate de catre beneficiarii de fonduri europene

ghinea.jpg

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a fost intr-o vizita la Alba Iulia, pentru a gasi solutii la problemele intampinate de catre beneficiarii de fonduri europene din judetul Alba in cadrul exercitiului financiar anterior, in vederea imbunatatirii sistemului de atragere a acestor fonduri prin proiecte, si pentru a identifica impreuna propuneri viabile de imbunatatire a sistemului de gestionare a fondurilor acordate Romaniei in actualul exercitiu financiar.

La intalnire au participat reprezentanti ai administratiei publice locale, respectiv Mihaela ALBU, prefectul judetului Alba, Ion Dumitrel, presedintele Consiliului Judetean Alba, Mircea Hava, primarul municipiului Alba-Iulia, Adrian Teban, primarul orasului Cugir si presedintele Asociatiei Salubris – promotorul proiectului de deseuri din judetul Alba, precum si ai operatorului privat care gestioneaza serviciile de apa si canalizare, si al ADR-ului din regiunea Centru.

“Mi-am propus acest demers inca de la preluarea mandatului, si anume sa ascult ce au de spus oamenii care au performat in domeniul fondurilor europene, in cel mai direct mod cu putinta, adica la ei acasa. Ma bucur sa vad ca Alba-Iulia, cu investitii de 150 de milioane de euro in perioada de programare 2007-2013, continua sa fie in frunte, proiectul de extindere a retelei de apa si canalizare al zonei fiind primul proiect major nou de acest tip care va fi trimis la CE spre aprobare” a declarat Cristian Ghinea.

Discutiile s-au axat pe reducerea birocratiei, imbunatatirea procedurilor de depunere, evaluare si selectie si cresterea transparentei prin publicarea acestora, finalizarea sistemul de depunere electronica a cererilor de finantarea, achizitii publice etc. Reprezentantii administratiei locale au venit cu exemple concrete de probleme intampinate, indeosebi legate de corectiile si de comportamentul Autoritatii de Audit.

Cristian GHINEA a preluat ideea propusa de primaria Alba Iulia privind publicarea tuturor cazurilor de corectii pe care beneficiarii le-au castigat in instanta, urmand a se cauta solutii pentru ca bugetele locale sa nu mai fie blocate de asemenea cazuri. Ministrul Fondurilor Europene a declarat presei locale ca: ”Am tinut sa vin la Alba Iulia prima data, pentru ca aici a existat o viziune pentru refacerea cetatii si s-au cautat fonduri pentru ea, nu au fost proiecte scrise de dragul de a avea un proiect. Avem ce invata de la ei, plec cu patru pagini de notite si cu decizii luate pentru rescrierea normelor de implementare privind fluxurile financiare din fonduri europene”.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.