Ministrul Fondurilor Europene si directorul STS, au semnat contractul de finantare pentru modernizarea sistemului 112

2semnare112PalatulVictoria.jpg

Ieri, la Palatul Victoria, ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb, si directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, domnul Ionel Vasilca, au semnat contractul de finantare Modernizarea Infrastructurii Hardware si Software a sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta (112).

Proiectul, care dispune de o alocare 47,6 milioane euro, este finantat prin Programului Operational Infrastructura Mare (POIM), axa prioritara 5, obiectivul specific 5.2.

Beneficiarul proiectului este Serviciul de Telecomunicatii Speciale si are o perioada de implementare de 36 luni.

Proiectul consta in modernizarea componentelor hardware si software pentru un raspuns mai prompt al agentiilor de urgenta la solicitarile cetatenilor aflati in situatii de urgenta.

Dintre beneficiile proiectului amintim:

– crearea de mecanisme mai eficiente de gestionarea resurselor si echipajelor de interventii;
– cresterea capacitatii de raspuns la solicitarile cetatenilor;
– reducerea timpului de asteptare cu 5 secunde, de la 59 la 54 secunde;
– alertarea automata a structurilor ce pot interveni in situatii de amploare;
– apel de urgenta cu transmisii video si imagini de la locul evenimentului.

Va exista, asadar, posibilitatea ca cetatenii sa poata transmite informatii suplimentare, precum imagini, video, date, text sms sau whatsapp.

O alta noutate este imbunatatirea interventiilor prin extinderea accesibilitatii apelului de urgenta pentru persoanele cu dizabilitati, in acord cu cele mai noi cerinte la nivel european.

Modernizam acest sistem dupa o perioada de 13 ani de functionare, perioada in care s-au primit peste 64 milioane de apeluri din partea cetatenilor aflati in situatii de urgenta. Multumesc Serviciului de Telecomunicatii Speciale pentru initiativa acestui proiect si multumiri speciale din partea Guvernului Romaniei tuturor celor care lucreaza zi si noapte in Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112. Datorita acestui proiect,vor avea acces la servicii mai performante in slujba cetatenilor, a declarat ministrul Fondurilor Europene, doamna Rovana Plumb.

Din acest moment, practic, intreaga responsabilitate pentru gestionarea, buna derulare si implementare a proiectului de modernizare ne apartine si ne-au fost create toate conditiile preliminare pentru transformarea acestui angajament intr-un proiect national de succes, spre beneficiul direct al cetatenilor, a declarat la randul sau domnul Ionel Vasilca, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Pe langa sistem, vor fi modernizate centrele nationale din Bucuresti, Brasov si Cluj, precum si toate dispeceratele si substatiile locale.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.