Ministrul Fondurilor Europene, susținător al finanțării tehnologiilor care să propulseze hidrogenul în topul surselor de energie regenerabilă în viitor

Marcel_Bolos.jpg

Ministrul Fondurilor Europene, dl. Ioan Marcel Boloș, a participat astăzi la evenimentul „RO-HYDROHUB, hidrogenul ca vector alternativ de energie” în format videoconferință.

Organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, evenimentul și-a propus să răspundă la o întrebare pe cât de simplă, pe atât de complicată: Poate fi hidrogenul folosit precum o sursă alternativă de energie și dacă da, cum? Necesitatea acestei conferințe este dată de problematică însăși – abordarea dezvoltării sustenabile a tehnologiilor bazate pe hidrogen se pune la nivel guvernamental.

„Am inițiat demersurile astfel încât să modificăm Programul Operațional Competitivitate și să dezvoltăm primul proiect aplicat în domeniul hidrogenului – Soluție tehnologică de furnizare energie termică pentru comunități rurale pe bază de hidrogen. Am avut o videoconferință cu directorul Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea. Dorim foarte mult ca acest proiect să prindă contur și să vedem care sunt primele rezultate ale cercetării, fiind un domeniul de mare complexitate și cu o serie de probleme care trebuiesc rezolvate. Speră să ajungem la momentul în care putem să afirmăm că hidrogenul este o sursă de energie termică”, a declarat ministrul Marcel Boloș în cadrul evenimentului. Oficialul MFE a explicat că există speranţe că va apărea momentul „în care să afirmăm că hidrogenul poate fi soluţia pentru a obţine energia termică pentru încălzirea populaţiei sau pentru alte forme de valorificare”.

De asemenea, a arătat etapele deja parcurse pentru finanțarea cercetării. „Ca dovadă a pașilor concreți pe care îi facem deja pentru susținerea acestui demers pentru România viitorului, Guvernul României a adoptat Memorandumul inițiat de Ministerul Fondurilor Europene, susținut de Ministerul Educației și Cercetării, prin care se propune finanțarea în cadrul următoarei perioade de programare a primului hub dedicat hidrogenului, sursă curată de energie, flexibilă în stocare și un vector comun al mai multor industrii, inclusiv cea auto”, a adăugat ministrul Marcel Boloș.

Dezbaterea a avut la bază importanța pe care Pactul Ecologic European, publicat pe 11 decembrie 2019 de Comisia Europeană, o pune pe seama hidrogenului, menționând o schimbare de paradigmă care trebuie să se producă la nivelul societăților europene, aceea de a atinge sursele de neutralitate climatică și de a utiliza eficient resursele, fără a lăsa pe nimeni în urmă.

Cunoscut pentru faptul că este cel mai răspândit element din Univers, hidrogenul este, totodată și cel mai simplu element chimic și poate contribui drastic la îmbunătățirea calității vieții pentru toată planeta. În context european și internațional, schimbările climatice se află pe agenda liderilor la cel mai înalt nivel. Această problemă ar putea fi rezolvată prin regândirea investițiilor din domeniul energetic, în concordanță cu politicile publice propuse de Green Deal.

În următoarea perioadă de programare 2021-2027 România va avea la dispoziție aproximativ 12 miliarde euro în cadrul Obiectivului de Politică 1 (OP 1) – O Europă mai inteligentă, dar și a Obiectivului de Politică 2 (OP 2) – O Europă mai Verde.

Acestea sunt cele două direcții pe care Ministerul Fondurilor Europene le-a luat în considerare și a gândit o strategie care să folosească tehnologia hidrogenului pentru rezolvarea atât unor probleme actuale, cât și să fie o sursă de pionierat în viitor. Astfel, prin Programul Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 vor putea fi finanțate proiecte de acest tip.

Mai mult, având în vedere că în următoarea perioadă de programare nu vor mai fi eligibile investițiile în infrastructura convențională de energie, acesta poate fi un început de drum pentru sectorul de cercetare-dezvoltare din domeniul tehnologiilor energetice prin care se susține realizarea unei tranziții de la economia bazată pe chimia carbonului la o economie bazată pe chimia hidrogenului.

În actuala perioadă de programare Ministerul Fondurilor Europene, prin memorandumul aprobat în Guvern „Stabilirea unor măsuri în scopul realizării obiectivelor naționale în domeniul tehnologiilor” a creat premisa alocării unei sume de 150 milioane euro pentru realizarea Hydro Hub-ului românesc care să dezvolte aplicații de cercetare-dezvoltare în domenii, precum: transporturi și industria auto, producția și distribuția de hydrogen, precum și utilizarea acestuia în furnizarea de energie termică, electrică (prin introducerea hidrogenului în rețele existente de gaz natural sau construirea de noi rețele).

„RO-HYDROHUB, hidrogenul ca vector alternativ de energie” a fost organizat parteneri cu expertiză și deschidere pentru finanțarea acestei resurse: Ministerul Fondurilor Europene, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, Universitatea Politehnică din București, Asociația pentru Energia Hidrogenului din România.

Evenimentul a fost moderat de dl. László Borbély, consilier de stat, coordonator al Departamentului pentru dezvoltare durabilă din cadrul Guvernului României și s-a bucurat de participarea dl. Ioan Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, dnei. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării, dl. Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, dl. Antonel Tănase, secretar general al Guvernului, dar și de cea a unor reprezentanți de seamă din mediul academic, cercetare și industrie.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top