Ministrul László Borbély a anuntat masuri care sa duca la accelerarea absorbtiei fondurilor europene

Scopul acestor intalniri a fost accelerarea ritmului de implementare a proiectelor pentru care au fost deja semnate contracte pe cele 2 axe prioritare ale POS Mediu.

“Ma bucur ca vad in sala atat de multi beneficiari la aceasta intalnire si vreau sa subliniez de la inceput ca vreau sa discutam problemele dar sa le si rezolvam. De multe ori s-a stat ani intregi si nu s-au rezolvat probleme care nu erau deloc atat de complicate. Haideti sa punem umarul sa rezolvam. Responsabilitatea este a dumneavoastra, a beneficiarilor, ministerul da banii, dar nu inseamna ca nu urmareste si ce se intampla cu ei. Ne laudam ca Romania e pe primul loc in U.E in privinta numarului de proiecte aprobate, numai la Ministerul Mediului si Padurilor sunt semnate 22 de contracte mari cu o valoare de 2,2 miliarde de euro, dar nu putem sa ne laudam si cu absorbtia fondurilor. Trebuie sa clarificam problemele, sa va ascultam care sunt punctele dumneavoastra de vedere si motivele privind intarzaierile pornind de la semnarea contractelor si pana la licitatii sau cheltuirea banilor. Vom avea intalniri periodice pentru a rezolva toate aceste probleme”, a subliniat Ministrul László Borbély.

Ministrul Mediului si Padurilor a prezentat beneficiarilor proiectelor schimbarile aduse in legislatie si conditiile mai restrictive incluse in Contractul de Finantare, incepand cu data de 29 iulie.

“Am adus modificari in legislatie pentru a veni in sprijinul dumneavoastra. A fost modificata legislatia in domeniul achizitiilor publice pentru a rezolva problema contestatarilor de profesie. Orice firma este libera sa depuna contestatie, dar de acum trebuie sa depuna o garantie de 2% din valoarea contractului, bani pe care ii va pierde daca nu ii este admisa contestatia. Asadar, dupa solutionarea contestatiilor la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, puteti semna contractele si lansa licitatiile. Asumati-va aceasta responsabilitate altfel vom pierde aceste fonduri daca veti continua sa stati pana cand se pronunta instantele de judecata. Aveti acum cadrul legal necesar pentru acest lucru”, a declarat ministrul László Borbély. 

De asemenea, ministrul Mediului si Padurilor a prezentat modificarile aduse in Contractele de Finantare. Astfel, valoarea prefinantarii nu va mai fi de 30%, ci de 15% din valoarea eligibila, in prima transa, urmand ca urmatoarea transa de 15% sa fie alocata doar daca beneficiarul demonstreaza ca a cheltuit 80% din prima.

Beneficiarii vor avea obligatia de a transmite Cerere de Rambursare in maxim 30 zile de la efectuarea fiecarei plati. De asemenea, acestia vor trebui ca, in primul an de la semnarea contractului, sa transmita minimum 4 Cereri de Rambursare, iar valoarea Cererilor de Rambursare sa fie egala cu cel putin 10% din valoarea contractelor semnate pana la acea data.

O alta modificare consta in faptul ca, in cazul in care intr-un interval de 4 luni de la primirea primei transe a prefinantarii, Beneficiarul nu transmite la Organismul Intermediar nicio Cerere de Rambursare care sa indeplineasca conditiile impuse, Autoritatea de Management va putea incepe recuperarea sumei reprezentand prefinantarea acordata. De asemenea vor fi aplicate si sanctiuni privind nerespectarea clauzelor contractuale.

“In ceea ce priveste atitudinea dumneavoastra fata de aceste proiecte, va rog sa nu stati si sa asteptati sa vina altcineva sa va rezolve problemele. Sunt beneficiari care au lansat licitatiile din fonduri proprii, castigand astfel timp. Cand stiti ca s-a ajuns la semnarea contractelor nu stati luni de zile pentru lansarea licitatiilor”, a avertizat ministrul.

Printre problemele semnalate de beneficiari au fost si cererile privind suplimentarea fondurilor, micsorarea graficelor de executie pe partea de infrastructura, problema namolurilor, dar si amendarea contractelor in ceea ce priveste costul lor.

Sursa: Ministerul Mediului si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.