Ministrul Rovana Plumb anunta demararea proiectelor majore pentru sectorul de apa

ARA1r.jpg

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene a avut, astazi, o intalnire cu Asociatia Romana a Apei (ARA), institutie care reuneste toti operatorii regionali de apa.

Au fost abordate problemele intampinate in implementarea proiectelor din perioada 2007-2013, dar si modalitatile de simplificare a implementarii proiectelor in actuala perioada de programare.

Participantii au atras atentia ca, la nivelul sectorului de apa, exista numeroase probleme legate de cofinantarea proiectelor si cuantumul acesteia, avizele necesare in derularea proiectelor, corelarea investitiilor cu alte surse de finantare, precum si de modalitatea de gestionare a namolului provenit din statiile de epurare.

Obiectivul intalnirii a fost gasirea de solutii rapide pentru clarificarea aspectelor care tin de finantarea si transmiterea proiectelor majore catre Comisia Europeana.

Printre acestea se numara cele trei proiecte de investitii noi in sectorul de apa, care vor fi transmise in curand Comisiei Europene pentru aprobare şi prin care se vor putea moderniza retelele existente, dar si constructia de noi retele ce permit accesul la apa si apa uzata cetatenilor din judetele Vrancea, Alba si Hunedoara (Valea Jiului). De rezultatele lor vor beneficia 440.000 cetateni.

In cadrul intalnirii, doamna Rovana Plumb a subliniat ca ”tinta noastra este pregatirea a cel putin 10 proiecte majore de infrastructura in sectorul de apa si canal. Semnarea contractelor de finantare va genera locuri de munca si o calitate mai buna a apei potabile pentru cetateni, pe de o parte, si generarea de lucrari pentru firmele locale, care nu au activitate, pe de alta parte”.

Un al doilea obiectiv anuntat in cadrul intalnirii cu operatorii de apa a fost semnarea, pana la finalul acestei luni, a celor 29 de proiecte fazate, cu o alocare eligibila de 800 milioane euro.

Referitor la absorbtie, ministrul Plumb a amintit ca au fost atrase 90% din fondurile destinate sectorului de apa pentru perioada 2007-2013, acesta reprezentand unul dintre cele mai performante sectoare publice in ceea ce priveste fondurile europene.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.