Ministrul Rovana Plumb, la Zagreb: Competitivitatea va ajuta companiile, administratiile si consumatorii sa fructifice mai bine potentialul pietei unice

ZagrebED.jpg

Doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, participa, astazi, la Zagreb, Croatia, la conferinta „Promovarea coeziunii si competitivitatii prin cooperarea regionala”. Reuniunea este organizata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Fondurilor UE din Croatia, in contextul exercitarii de catre Croatia a Presedintiei Initiativei Central Europene si vizeaza modul in care coeziunea si competitivitatea pot incuraja cooperarea regionala si macro-regionala, relatiile economice si extinderea UE in viitor.

In cadrul reuniunii, doamna Plumb a aratat ca statele membre ar trebui sa caute in permanenta modalitati de imbunatatire a performantei regiunilor, pentru a asigura prosperitatea cetatenilor si pentru a crea un mediu sustenabil.

Capacitatea statelor membre ar trebui consolidata in viitor pentru a avea o distributie impartiala a investitiilor in fiecare regiune, in fiecare comunitate si pentru fiecare cetatean, garantand o Europa sustenabila si incluziva. Noi sustinem alocarea unui buget adecvat pentru politica de coeziune, concomitent cu ambitiile de intarire a pietei unice si de sprijinire a competitivitatii Uniunii Europene la nivel global, a adaugat doamna Plumb.

In timpul interventiei, doamna ministru Plumb, a afirmat ca doreste infiintarea unei platforme in cadrul Initiativei Central Europene, in care schimbul de opinii intre statele participante sa intareasca cooperarea teritoriala, care sa conduca la dezvoltarea regiunilor in beneficiul comunitatilor prin imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor. Domnia sa a subliniat importanta proiectelor realizate prin cooperare transfrontaliera si cooperare regionala si faptul ca politica de coeziune trebuie sa ramana cea mai importanta politica investitionala a UE.

Totodata, oficialul MFE a reamintit ca Europa este in centrul celei mai mari dezbateri despre viitorul sau. Cartea alba privind viitorul Europei, publicata in martie 2017, a deschis dezbaterea. Concluziile vor fi prezentate la intalnirea informala a liderilor Statelor Membre, care va fi organizata la Sibiu, in mai 2019. Romania va asigura Presedintia Consiliului UE in primul trimestru al anului 2019, perioada care va fi marcata de negocierile care au inceput recent pe tema Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 si a politicii de coeziune post-2020.

Motorul dezvoltarii regiunilor ar trebui sa duca la promovarea competitivitatii si capacitatii inovative. Competitivitatea va ajuta companiile, administratiile si consumatorii sa fructifice mai bine potentialul pietei unice prin instrumentele de informare, standardele de dezvoltare si sprijinirea cooperarii intre administratii si regiuni, a subliniat ministrul Fondurilor Europene.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.