Gheorghe Flutur: ADR Nord-Est ocupa primul loc intre toate regiunile de dezvoltare la absorbtia de fonduri europene

95.jpg

Agentia de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Est se afla pe primul loc la absorbtia de fonduri europene alocate pentru 2014-2020, a declarat presedintele Consiliului Pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, Gheorghe Flutur, dupa sedinta de bilant de la Piatra Neamt, a acestei structuri.

”Am fost bucuros sa anunt ca ADR Nord-Est ocupa primul loc intre toate regiunile de dezvoltare la absorbtia de fonduri europene, ajungand la o rata de absorbtie de 27% din fonduri alocate pe exercitiul financiar 2014 – 2020, ceea ce inseamna 1,4 miliarde de lei, doar in acest an, prin care au fost finantate deja 257 de proiecte. Pana la finalul acestui an estimam ca ajungem la o absorbtie de 30%, adica peste 1,75 miliarde de lei. Cred ca, daca intr-un an s-a facut o absorbtie de 30% din totalul fondurilor disponibile, este un lucru foarte bun pentru aceasta regiune si implicit pentru judetul Suceava. Iar aici mai sunt depuse 1.000 de proiecte”, a spus Flutur.

El a adaugat ca una dintre realizarile mari din 2017, la nivelul regiunii, o reprezinta faptul ca s-au accesat pentru orasele mici 27 de milioane de euro, pe AXA 13, ADR Nord-Est fiind regiune pilot in Uniunea Europeana cu strategie proprie de dezvoltare.

”Am obtinut o noua axa de finantare, Axa 13, care este destinata oraselor mici, unde au putut fi accesati numai pe Regiunea Nord-Est 27 milioane de euro. S-a infiintat o masura pentru finantarea proiectelor integrate, productie – cercetare, care nu erau eligibile pana acum. ADR Nord-Est este agentia care a obtinut o suplimentare de 40 de milioane de euro a bugetului ca urmare a modului in care au fost promovate proiectele. ADR Nord-Est este regiunea pilot din UE, care si-a stabilit o strategie proprie de dezvoltare”, a spus Flutur.

Totodata, Flutur a spus ca, in 2017, a reprezentat ADR Nord-Est la targurile de la Krynica si Exporeal Munchen, in urma acestor evenimente de promovare peste 300 de agenti economici fiind contactati pentru intocmirea unor proiecte.

Acesta a mai aratat ca, in regiune, a existat o implicare a universitatilor in elaborarea Strategiei de dezvoltare, dar si multe actiuni de promovare a turismului, gastronomiei.

Referindu-se la Suceava, Gheorghe Flutur, care este si presedinte al Consiliului Judetean, a spus ca este primul judet care a demarat investitiile pe infrastructura, cu drumul Suceava – Iasi, proiect ce va permite modernizarea drumului Suceava-Ipotesti-Bosanci-Udesti-Liteni-Dolhasca, pana la granita cu judetul Iasi, precum si ruta Suceava-Moara Liteni-Moara-Zaharesti-Stroiesti-Costana-Darmanesti.

Mai mult detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.