Ministrul Roxana Mînzatu: Vom aloca 6 miliarde euro pentru antreprenori în următoarea perioadă de programare

eb4046d4d10c8ae654fd50bace243939-800x500.jpg

Dna. Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene, a participat astăzi la cea de-a doua ediție a „International Business Forum”, eveniment organizat la Palatul Parlamentului de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

În intervenția avută, domnia sa a aratat că în actuala perioada de programare IMM-urile sunt sprijinite cu fonduri europene prin mai multe instrumente de finanțare, in valoare totală de 2,1 miliarde euro, anunțând totodată că în perioada următoare suma se va tripla, ajungând la 6 miliarde din totalul de 30,6 miliarde propus pentru România de către Comisia Europeană pentru 2021-2027.

“În România, în ultimii ani, politica de sprijinire a antreprenoriatului nu a fost doar o vorbă, a însemnat în primul rând finanțare. Dincolo de sprijinul statului, Ministerul Fondurilor Europene a contribuit la acest lucru atât pentru afacerile noi, cât și pentru cele existente”, a precizat dna. Mînzatu.

A reamintit că cea mai importantă linie de finanțare dedicată IMM-urilor este parte a Programului Operațional Regional, Axa 2, arătând că România are astăzi contracte de finanțare pentru dezvoltarea IMM-urilor prin aceasta axa, în valoare de 1,4 miliarde euro. “Vorbim de aprox. 2.800 firme care își cumpără echipamente, tehnologie, își dezvoltă spații de producție, inclusiv pe partea de digitalizare, de promovare a activității firmei”.

În ceea ce privește numărul total al IMM-urilor nou înființate care au atras bani europeni, ministrul a precizat că acesta a ajuns în actuala perioada de programare la 8.715 – IMM-uri sprijinite prin România Start-up Plus și Diaspora Start-up. „Foarte important este faptul că acești 8.700 antreprenori au beneficiat și de o parte de formare și educație antreprenorială. Am gândit acest lucru fiindcă am vrut să îi sprijinim pe cei care nu au capital dar au idei bune de afaceri. Cred că a fost o primă variantă de finanțare integrată”, a mai subliniat Dna. Mînzatu în intervenția de astăzi.

În acelaşi sens, la fel de importante sunt clusterele de inovare care au potențialul de a stimula activitatea inovatoare prin promovarea utilizării în comun a echipamentelor și schimbului de cunoștințe.

În curând, MFE va deschide un apel de finanțare pentru proiecte dedicate dezvoltării capacității de cercetare a clusterelor de inovare, cu un buget de 31,7 milioane euro, dintre are 26,9 mil. fonduri FEDR. Valoarea finanțării publice nerambursabile pentru un proiect va fi cuprinsă între 2,3 mil. lei și 33,12 mil. Vor putea depune cereri de finanțare companii din următoarele domeniile bioeconomie, tehnologia informației și a comunicațiilor, energie, mediu și schimbări climatice, eco-nano-tehnologii și materiale avansate.

Evenimentul de astăzi, organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, s-a adresat antreprenorilor români care vor să-și internaționalizeze afacerile și caută să identifice oportunități de dezvoltare pe noi piețe.

La eveniment au mai participat dl. Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Dna. Ramona-Nicole Mănescu, ministrul Afacerilor Externe dar și antreprenori de succes, ambasadori și experți pe probleme de antreprenoriat.

Sursa: MFE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.