Miracole

Nu trebuie sa fii foarte doct, astea sunt mofturi pline de migrene; e mai bine sa stai, sa trindavesti in asteptarea unui miracol. Ca vine el…

Am vazut recent un sondaj de opinie, din care rezulta ca 50% dintre romani cred in miracole, iar 42% dintre ei considera, dupa observatii calme, cotidiene, ca soarele se invirte in jurul pamintului… Grozav! Pai asta inseamna ca avem o populatie cu mintea hodinita, necuprinsa de obscurantismul stiintific al ultimelor veacuri, o populatie “saraca cu duhul”, ce poate primi cum se cuvine “miracole” cum ar fi, de pilda, noul brand de tara, sau chiar guvernarea Boc in integrum. Acum imi explic cum se face inteles primul ministru si ce puternic bazin electoral detine.  O populatie in randurile careia pot inflori din nou animismul, samanismul si alte religii primare, iar vrajitoriile fac ravagii. Asta e si solutia iesirii din criza. O magie violet, ceva, in zi de joi, si-am iesit. Da’ nu vrem, ca dupa aia iar trebuie sa ne apucam de munca…

Tot din sondaje am aflat ca, in mare majoritate, poporul roman nu-i mai iubeste pe politicieni (procentele respingerii oscilind intre 60% si 80%). Asta e inca o veste buna, poate scapam cumva de aceasta pletora nenorocata ce ne-a furat traditiile, convingerile, destinul si ne-a impozitat si castigurile din jocurile de noroc. Nu mai votati partide, ca toate sunt o apa si-un pamint. Votati, unde cunoasteti, un om in care aveti incredere, chiar independent. Va fi, oricum, mai responsabil. E nevoie de oameni noi. Nu va mai lasati mintiti, nu va mai lasati cumparati. Aveti putintica demnitate.

Nu am agreat niciodata elucubratiile filosofale, invelite intr-o somptuozitate dorit sapientiala, alcatuita din pretins multiple intelesuri. Dupa cum nu am adorat nici rigorile stiintei, care ne-a impus niste descoperiri ca maimuta lui Darwin sau marul gravitational al lui Newton, ce-au fost prezentate unor intregi generatii drept adevaruri absolute, ca sa aflam, destul de recent ca lucrurile nu stau potrivit dogmelor stiintifice, nici intr-un caz nici in celalalt si nici in multe altele. Stiinta detine o cunoastere partiala. Acestea sunt, de fapt, simple formule seci, golite de sens.

In fond, lucrurile sunt mult mai simple, asa cum ne invata sondajul. Noosfera si procesul de cerebralizare pot fi chiar daunatoare. Nu trebuie sa fii foarte doct, astea sunt mofturi pline de migrene; e mai bine sa stai, sa trindavesti in asteptarea unui miracol. Ca vine el… La ala, Petrache Lupu de la Maglavit, cum a venit? Sau, mai recent, nu i-au dezgropat pe Ceausesti si, culmea!, i-au gasit tot acolo. Asta nu e o minune? Pai daca soarele se invirte, ce e de discutat aici? Lucrurile sunt clare si le poti urmari numa’ stind la soare.

Tot asa, din cand in cand, poti vedea cum cade cate un avion al aviatiei militare israeliene, respins de reteaua energetica dacica instalata in muntii Bucegi. Unii specialisti consultati (e vorba, mai precis, de un cioban care voia sa treaca cu stina de cirlani pe-acolo si n-a fost lasat) cred ca israelienii au vrut sa ne ia “gura Raiului”, situata – cum se stie – pe meleagurile noastre, dar “riul, ramul” nu i-au lasat. Intrebata fiind, o aborigena a opinat ca elicopterul Puma ce stationa in fata ei ar fi nici mai mult nici mai putin decat moartea. Avem aici varianta feminin-romaneasca a vedeniei lui Enoh. Nu-i jucarie cu astfel de fenomene. Mai mult, romanii nostri au reusit sa demostreze sincronicatatea ideilor, prin copierea frunzei prezentate ca logo in cazul brandului de tara, pe la o reclama britanica pentru masini ecologice, exact in momentul in care un savant american anunta disparitia timpului in doar cateva miliarde de ani. Se vede treaba ca fenomenul a inceput, normal, tot cu noi, care avem gustul vesniciei mai dezvoltat.

Acum l-au prins iar pe vajnicul Basescu cum a pocnit acel copil in campanie. I-o fi vorbit urit, iar finutul nostru presedinte nu suporta. Asta problema de interes national, nu achizitia de avioane F-16, second hand, de la americani, in conditiile in care suedezii ne oferisera mai ieftin avioane noi-noute… Dar noi, baieti destepti, am mers pe mana americanilor, pentru ca numai ei, fiind prieteni cu israelienii de pe vremea lui Mormon inca, ar putea scotoci dupa paranormalii fii ai lui David ratacati prin gradina Carpatilor si-i trimite acasa, ori sa escaladeze muntii Iranului poate… Vedeti, trebuie facute niste mici conexiuni ca sa intelegem toate aceste miracole.

Se pare ca, odata cu descoperirea, prin grija nepretuita a d-lor Adrian Nastase si Dan Iosif, a de-acum cunoscutelor bratari dacice din aur au fost descoperite si Invataturile lui Zalmoxe catre popor (care popor?), dar ele sunt secrete, circula numai pe Internet, alaturi de alte minuni descoperite in mintii nostri, cum sunt: simbolul jin-jang, steaua lui David, ganditorul de la Hamangia (probabil un stramos de-al lui Basescu), spiralele de la Cucuteni si fetele de la Capilna.

Nu e usor nici cind te apasa atita istorie, plina de miracole. Poti sa ajungi ca si pe necuratul (feri Doamne!) sa-l numesti Aghiuta (in greceste, aghios se talmaceste sfint!). Stind atita cu cirlanii la soare, curge istoria peste tine si te poate face erou, semizeu, sau zeu, dupa cat de mari sunt ultravioletele. De la mine din sat unul a dormit in fin cu un lup si nu si-au dat seama nici el nici lupul, decat spre dimineata, cand a venit un carlan sa mance din finul acela si lupul a fugit. Populatia sedentara a ramas, dar si-au facut steaguri din capete de lup, cu ultrasunete, pentru speriat dusmanii. Cronicarii spun ca asa de tare se speriau, ca trebuiau sa se opreasca la bufet, sa traga o dusca, si-atunci, strategic, Burebista, pe linga capetele de lupi, a taiat si viile. Dupa aceasta isprava, mai bine de o mie de ani nu s-au mai transmis stiri de pe-aici. Pai, cred si eu, fara vie n-are viata nici un chichirez.

0 thoughts on “Miracole”

 1. melania spune:

  🙂
  Asa e, Tiberiu…
  Si Romania va iesi din criza, plina de bani, cu datoriile publice platite si cu creante majore la cele mai tari economii din lume (bazate sau nu pe cunoastere)…

  Si copiii nostri vor sti sa citeasca si sa scrie si vor fi politicosi si vor aduce numai bucurii parintilor lor – acilea in tara.

  Si vom avea 5 universitati in top 50, ca sa nu mai zic ca restul vor fi in Top 200.

  Si sistemul de pensii se va revigora singur.

  Si tot asa…

  Dar articolul a fost minunat! Multumesc!

  Melania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.