Muzeu al civilizatiei dacice in cladirea unui vechi spital. Autoritatile cer fonduri europene pentru investitie

646x404.jpg

Un muzeul al civilizatiei dacice va fi infiintat in Orastie, cu fonduri de la Uniunea Europeana, anunta autoritatile locale.

Cladirea vechiului spital din Orastie, aflata in centrul istoric al municipiului, va deveni sediu al unui viitor muzeu al civilizatiei dacice. Consiliul Judetean Hunedoara si administratia locala din Orastie vor fi parteneri in infiintarea muzeului.

„Conducerea Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane a solicitat Consiliului Judetean Hunedoara demararea procedurilor de preluare in domeniul public al judetului Hunedoara a imobilului in scopul expunerii patrimoniului arheologic descoperirt in zona Cetatilor Dacice, realizarii unei conexiuni muzeale si turistice intre cele doua capitale Sarmizegetusa Regia si Ulpia Traiana Sarmizegetusa, crearea unui spatiu de documentare si cercetare pentru Comitetul UNESCO si Consiliul stiintific al monumentului Sarmizegetusa Regia, precum si relocarea patrimoniului cultural al Muzeului de Etnografie si de Arta populara Orastie in acelasi spatiu expozitional”, se arata in proiectul de hotarâre dezbatut in sedinta de luni a Consiliului Judetean Hunedoara.

Strazile Nicolae Balcescu (Tronson 2), Nicolae Iorga, Ion Creanga, Cetatii din zona unde va functiona noul muzeu vor fi reabilitate, anunta Consiliul Judetean. Atât pentru realizarea muzeului, cât si pentru modernizarea aleilor din centrul istoric, autoritatile solicita fonduri europene. Muzeul Civilizatiei Dacice va functiona la parterul cladirii, sectia de Etnografie si folclor la etajul I, iar o sectie de Carte veche si icoana veche si un spatiu de documente si cercetare pentru Comitetul UNESCO si Consiliul stiintific al monumentului Sarmizegetusa Regia vor fi amenajate la etajul al doilea.

Sursa: Adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.