NATO: Programul Stiinta pentru Pace si Securitate

security-265130_640.jpg

Programul Stiinta pentru Securitate si Pace este un instrument de politica care consolideaza cooperarea si dialogul cu toti partenerii, bazate pe cercetare stiintifica, inovare, precum si schimbul de cunostinte. Programul SPS ofera finantare, consultanta de specialitate, precum si sprijin pentru activitatile de securitate relevante dezvoltate in comun de catre o tara membra NATO si partenerii sai.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 01.10.2015
Buget: nespecificat

Scopul acestui program este sa promoveze colaborarea si cooperarea bazate pe trei dimensiuni esentiale:

security-265130_6401. Stiinta

Programul isi propune sa stimuleze cercetarea, inovarea, precum si schimbul de cunostinte intr-un efort sustinut privind provocarile ce tin de securitatea comuna. SPS are o retea vasta ajungand la sute de universitati si institutii din intreaga lume.

2. Parteneriat

Cadrul de colaborare a Programului reuneste oameni de stiinta, experti si factorii de decizie politica din tarile aliate si tarile partenere pentru a aborda provocarile de securitate de astazi. Mai mult decat atat, Programul SPS este bine cunoscut ca un instrument la dispozitia tuturor partenerilor, dovedind astfel ca o cooperare practica este realizabila iar schimbul stiintific trece peste bariera politica. In ultimii cinci ani, Programul a initiat peste 450 de activitati de colaborare in mai mult de 40 de tari partenere.

3. Securitate

In conformitate cu reglementarile NATO, toate proiectele dezvoltate ar trebui sa aiba dimensiunea securitatii comune. Aceasta legatura fundamentala pentru securitate se reflecta si in prioritatile-cheie dezvoltate de aliati. Toate activitatile finantate in cadrul programului SPS trebuie sa abordeze una sau mai multe dintre prioritatile programului. 

Prioritatile-cheie ale acestui program sunt: 

1. Facilitarea cooperarii reciproc avantajoase pe probleme de interes comun, inclusiv eforturile internationale pentru a face fata provocarilor de securitate emergente

a. Lupta Impotriva terorismului;

b. Securitate energetica;

c. Securitate Cyber;

d. Apararea impotriva agentilor chimici, biologici, radiologici si nucleari;

e. Securitate climatica.

2. Cresterea nivelului de constientizare e nevoii de securitate, inclusiv prin avertizare timpurie, cu scopul de a preveni eventualele crize

a. Securitatea tehnologiilor avansate;

b. Securitatea de frontiera si portuara;

c. Resurse miniere neexploatate;

d. Aspecte umane si sociale de securitate referitoare la obiectivele strategice ale NATO.

3. Orice proiect legat de o amenintare la adresa securitatii ce nu este definit in aceste prioritati poate fi luat in considerare pentru finantare in cadrul programului.

Solicitanti eligibili

Programul este unul de parteneriat iar cererile de finantare trebuie depuse in comun de catre un stat membru NATO si de o tara partenera. Asadar, solicitantii eligibili sunt:

  • tarile NATO;
  • tarile partenere NATO.

Termene limita

Acest program are 3 termene limita pentru depuneri de proiecte: 

  • 1 martie 2015;
  • 1 iulie 2015;
  • 1 octombrie 2015.

Proiectele vor fi trimise la urmatoarea adresa de email: [email protected]

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Website-ul programului
Ghidul solicitantului

Sursa: Nato.int
Finantator: NATO

[caseta-final-fise] 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top