Necesitatea introducerii in Romania a Directivei privind plata TVA-ului la incasare pentru contribuabilii mici

Emisiunea “Pro Business” de vineri 24.02.2012 a fost dedicata discutiilor privind Introducerea in Romania a Directivei privind plata TVA-ului la încasare pentru contribuabilii mici, in prezenta domnului prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, Presedinte CNIPMMR si a domnului Liviu Rogojinaru, Vicepresedinte CNIPMMR.

Plata TVA-ului la data emiterii facturilor genereaza costuri suplimentare semnificative pentru intreprinderi, in special pentru IMM-uri si complica gestiunea financiara a acestora, fiind nefasta pentru fluxul de lichiditati, adaugand costuri bancare importante, reducand oportunitatile de investitii si sporind incertitudinea pentru multe intreprinderi creditoare, in principal IMM-uri, ceea ce afecteaza grav competitivitatea, rentabilitatea si viabilitatea acestora si putand determina falimentarea unor intreprinderi in mod normal viabile, mai ales in perioadele de acces limitat sau costisitor la finantare, de criza financiara.

In mod logic, un impozit se datoreaza bugetului statului doar atunci cand este realizat venitul supus impozitarii iar reglementarea platii TVA-ului trebuie sa asigure respectarea principiului constitutional instituit de art. 56 alin. (2) din Constitutia Romaniei, potrivit caruia “Sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale”.

Membrii CNIPMMR solicita punerea in aplicare a art. 66 din Directiva 112/2006/CE si valorificarea bunelor practici europene in domeniul platii TVA-ului la incasarea facturilor, cu modificarea in regim de urgenta a Codului fiscal.
Propunerea CNIPMMR este “aplicarea platii TVA la incasarea in oglinda” (conditia fiind ca si firma respectiva sa-si fi platit furnizorii).

Urmatoarea emisiune va avea loc in data de 02.03.2012 incepand cu ora 17:15 si va avea ca tema Dezvoltarea sectorului de IMM-uri din România pe baza prevederilor Strategiei Europa 2020.

Emisiunea Pro Business este realizata de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania si difuzata de postul The Money Channel TV in fiecare zi de vineri in intervalul 17:15 – 18:00, cu reluare sambata si duminica. Emisiunea este realizata in cadrul proiectului CONS-TEAM – „Consolidarea mediului de afaceri din Romania prin intarirea capacitatii institutionale a organizatiilor patronale”, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Sursa: Departamentul Proiecte, CNIPMMR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.