Negrescu: Presedintia Romaniei la Consiliul UE va pune in prim-plan cetateanul

Fără-titlu.jpg

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat joi, la Alba Iulia, ca Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene (UE) va pune in prim-plan cetateanul si nevoia ca Europa sa raspunda asteptarilor vietii de zi cu zi, sa gandeasca politici care pot fi resimtite de catre cetateni in viata lor de zi cu zi.

“Aici (la Alba Iulia – n.r), mai mult ca oriunde, putem vorbi despre ceea ce inseamna mesajul Romaniei pentru Europa, mai ales in perspectiva viitoarei Presedintii la Consiliul UE. Ma refer aici la coeziune, la nevoia de unitate, la nevoia de a lucra cu totii impreuna, respectandu-ne reciproc, lucrand in ideea aceasta de a aduce prosperitate, bunastare pentru totii europenii. De fapt, astazi am venit si cu un mesaj, un mesaj din partea doamnei prim-ministru care m-a rugat, in primul rand, sa va transmit salutarile dansei si, mai ales, sa va asigur ca Guvernul Romaniei isi asuma toate angajamentele pe care tara noastra le-a luat la nivel european si, mai ales, angajamentele care presupun sprijinirea atat a Presedintiei viitoare la Consiliul UE, cat si ceea ce inseamna actiunile noastre, ale tuturor, pentru celebrarea Anului Centenar”, a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, in discursul rostit in cadrul receptiei organizate, la Alba Iulia, cu ocazia “Zilei Europei” de catre Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Victor Negrescu a afirmat ca Romania are ocazia, atat anul acesta, dar mai ales in 2019, sa marcheze rolul pe care il are in plan european.

“… vreau sa va spun ca viitoarea noastra Presedintie la Consiliul UE va pune in prim-plan cetateanul si nevoia ca Europa sa raspunda asteptarilor vietii de zi cu zi, de fapt sa gandeasca politici care pot fi resimtite de catre cetateni in viata lor de zi cu zi”, a declarat ministrul.

El a adaugat ca proiectele care au fost implementate in Alba Iulia demonstreaza faptul ca se pot face lucruri utile cu fonduri europene si ca politica de coeziune ajuta dezvoltarea locala si aduce bunastare.

“De fapt, foarte mult in plan european se vorbeste de valoarea adaugata a constructiei europene. Ori, ce putem arata mai clar decat ceea ce avem aici (in Cetatea Alba Carolina – n.r.), valoare adaugata adusa de fonduri europene. De multe ori aceste lucruri sunt ignorate. Chiar ieri (miercuri – n.r.), cand am lansat consultarile cetatenesti privind viitorul Europei, discutand cu tinerii am remarcat ca o buna parte dintre ei nu considerau fondurile europene ca fiind principalul avantaj al apartenentei la UE. Principalul avantaj identificat de ei si de majoritatea romanilor se refera la libertatea de circulatie, ceea ce este normal. Ori, fondurile nu erau in prim-plan, pentru ca, din pacate, nu am reusit, dar o sa reusim sa facem acest lucru mai bine in plan european, nu doar in Romania, sa aratam utilitatea acestor resurse comune si modul in care, intr-adevar, aduc un plus in viata de zi cu zi, in cotidianul cetatenilor europeni”, a spus ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

Victor Negrescu a adaugat ca anul viitor, timp de sase luni, Romania va putea spune ca va fi capitala Europei, cand va gazdui si summit-ul de la Sibiu. “Este important sa pregatim acest moment, este important sa discutam despre ceea ce ne dorim noi de la Europa, pentru ca nu este vorba doar despre ceea ce poate sa ne dea Uniunea Europeana, este important sa vorbim si despre ce vrem noi de la UE si in ce maniera vrem sa contribuim la definirea viitoarei Europe in care traim. Ori pentru a face acest lucru trebuie sa ne implicam, trebuie sa participam, trebuie sa ne exprimam si, mai ales, trebuie sa invatam sa lucram impreuna”, a declarat Negrescu.

Ministrul a subliniat ca este nevoie de unitate, de coeziune si ca indiferent de ceea ce este diferit intre noi, putem cu totii sa fim uniti in jurul unor proiecte comune. “Ori proiectul european ne uneste”, a afirmat demnitarul.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.