POR: Eligibilitatea cheltuielilor pentru racordarea/bransarea la retelele de utilitati

proiecte-europene.jpg

In data de 7 mai 2018, Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional a emis o clarificare privind eligibilitatea cheltuielilor pentru racordarea / bransarea la retelele de utilitati.

In conformitate cu prevederile Ghidurilor Solicitantului – Conditii Specifice aferente Programului Operational Regional 2014 – 2020, avem ca si cheltuiala eligibila:

“Capitolul 2. Cheltuieli pentru asigurarea utilitatilor necesare obiectivului. Se includ cheltuielile aferente asigurarii cu utilitatile necesare functionarii obiectivului de investitie, precum: alimentare cu apa, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrica, telecomunicatii, care se executa pe terenul ca apartinând obiectivului de investitie, precum si cheltuielile aferente racordarii la retelele de utilitati.”

Racordarea la retelele de utilitati presupune realizarea unui bransament / racord prin care se asigura legatura dintre reteaua publica si reteaua interioara a unei incinte sau a unei cladiri.

Bransamentul /racordul este partea din reteaua publica care asigura legatura intre reteaua publica de distributie si reteaua interioara a unei incinte sau a unei cladiri. Bransamentul/racordul pâna la punctul de contorizare (masurare), inclusiv incinta de montare si mijlocul de contorizare (masurare), apartine retelei publice de distributie.

Solutia tehnica de bransare / racordare se stabileste de catre operatorul de retea caruia i-a fost adresata cererea de bransare / racordare.

Ca regula generala, bransamentul / racordul, in functie de posibilitatile tehnice existente pe teren, se realizeaza pe distanta cea mai scurta de la reteaua publica la incinta sau cladirea deservita.

Astfel, luând in considerare cele anterior expuse, cheltuielile privind racordarea / bransarea la retelele de utilitati vor fi considerate cheltuieli eligibile in conditiile in care acestea sunt in conformitate si reprezinta o consecinta a prevederilor solutiei tehnice de bransare / racordare emisa de operatorul de retea.

Mai mult, pentru bransamente / racorduri, solicitantul de finantare NU trebuie sa prezinte documente pentru demonstrarea dreptului real de a obtine Autorizatia de Construire pentru acest tip de lucrari. in anumite conditii solutia tehnica propusa de operatorul de retea pentru realizarea unui bransament / racord presupune si lucrari de extindere a retelei publice de utilitati. in aceste conditii cheltuielile aferente lucrarilor de extindere a retelei publice de utilitati vor fi considerate neeligibile.

Sursa: ADR CENTRU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.