Noi conditii pentru fermierii care cumpara teren pe credit, cu garantii de la stat: Pot achizitiona 750 ha, statul garanteaza 80%

campuri_agricultura.jpg

Deputatii au revenit asupra deciziei de a limita la 250 de hectare suprafata de teren pe care fermierii o pot achizitiona cu credite garantate de stat. Au urcat limita la 750 de hectare. Inainte, plafonul era de 1.000 de hectare. Insa acum garantia statului este de 80% din valoarea creditului luat pentru achizitia terenului, fata de doar 50%, cât era inainte.

Camera Deputatilor a adoptat marti, 13 iunie, un proiect de Lege (de aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 22/2017) initiat de Ministerul Agriculturii privind stimularea fermelor de familie si facilitarea accesului la finantare al fermierilor. Este vorba despre o initiativa prin care fermierii care doresc sa achizitioneze teren arabil cu bani de la banca beneficiaza de conditii mai bune de creditare, prin cresterea procentului de garantare oferita de stat de la 50% la 80% si prin reducerea comisionului de garantare de la 3,8% la 2%.

Diferenta de garantii necesare pentru acoperirea integrala a creditului si a dobânzilor aferente primului an de creditare va fi asigurata la acordarea creditului de catre imprumutati cu terenurile achizitionate si/sau alte bunuri aflate in proprietatea acestora sau a tertilor garanti.

De asemenea, proiectul prevede modificarea eliminarea definitiei de ferma de familie si largirea accesului la masurile mentionate anterior si pentru alte categorii de beneficiari. Mai exact, prin modificarea definitiei, vor putea beneficia de garantii guvernamentale persoanele fizice si juridice care detin in folosinta sau proprietate, in conditiile legii, o exploatatie agricola, sau de acvcultura, conform declaratiilor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), respectiv Agentia Nationala Pentru Pescuit și Acvacultura.

Sursa: Economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.