Noi credite de 50.000 euro pentru mici afaceri: Ce avantaje va oferi instrumentul micro-mezanin

bani_plic.jpg

Firmele mici si mijlocii (IMM) romanesti care au pana la un an de functionare vor putea obtine credite de 50.000 de euro, fara sa puna garantii, printr-un nou instrument de tip micro-mezanin finantat din fonduri europene, a declarat, vineri, un oficial guvernamental.

Pe scurt, instrumentul micro-mezanin este o combinatie intre credit si equity, prin care managerul de fond va putea sa intre cu parti sociale in firele finantate.

Mihaela Toader, directoare in Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene, a explicat, la o conferinta a Consiliului National al IMM-urilor, cum va functiona viitorul instrument financiar pregatit in Romania:

IMM-urile care vor avea pana la un an de functionare (startupuri) vor putea obtine credit de 50.000 de euro, iar intreprinderile sociale (indiferent de vechime) vor putea lua pana la 500.000 de euro, cu imprumut.

Firma beneficiara nu va fi obligata sa vina cu garantii proprii, ca in cazul celorlalte tipuri de credite, de pe piata libera.
Perioada de creditare va fi de 5, 7 sau 10 ani, in functie de cum se va decide. Micile afaceri beneficiare vor putea avea o perioada de gratie, de doua treimi din perioada de creditare. in cadrul unui credit pe 10 ani, aceasta inseamna ca beneficiarii vor plati in prima faza doar un comision pentru managementul de fond, iar apoi vor incepe sa plateasca rate abia dupa 7 ani.

Daca firma nu-si va mai putea achita creditul, fondul de management va prelua datoria si va lua parti sociale in firma, deveind actionar (asociat). ”in caz de default – este un caz inerent pentru instrumentele financiare, trebuie sa ni-l asumam cu totii – intrarea fondului de management ca silent partner nu poate aduce decat lucruri bune, pentru ca de regula aceste fonduri au exprtiza si pot sa imprime un anuit ritm de dezvoltare a afacerii”.
Managerul de fond va acorda obligatoriu consultanta firmei beneficiare, pentru realizrea planului de afaceri si intocmirea documentelor privind accesarea instrumentuui financiar.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.