Noi finantari vor fi disponibile prin Granturile SEE pentru Energie Regenerabila

panouri_solare_case.jpg

panouri_solare_caseAdministratia Fondului de Mediu a devenit oficial operatorul programului “Energie Regenerabila”, finantat prin intermediul Mecanismului Financiar SEE.

Evenimentul a fost marcat printr-o reuniune la care au participat reprezentantii Ambasadei Regatului Norvegiei in Romania, Ministerului Industriilor si Inovarii din Republica Islanda, Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Finantelor Publice, reprezentanti ai Partenerilor de Program din partea Statelor Donatoare si ai altor Operatori de Program, precum si potentiali beneficiari din Romania.

Programul de finantare Energie Regenerabila (RO 06 Renewable Energy) are ca obiectiv utilizarea sustenabila a resurselor naturale si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin valorificarea surselor regenerabile de energie, si anume a potentialului hidro si geotermal.

Valoarea grantului alocata programului, inclusiv contributia nationala este de 8.387.406 euro, urmand a fi suplimentata cu 4.270.000 euro, fonduri din partea Statelor Donatoare.

Programul de finantare are doua componente: o componenta hidroelectrica si una geotermala. Prin componenta hidroelectrica se urmareste realizarea de investitii initiale si retehnologizarea hidrocentralelor, cu scopul extinderii capacitatii de productie de electricitate din surse regenerabile.

Componenta geotermala vizeaza realizarea de investitii initiale si retehnologizarea centralelor de producere a energiei termice ce utilizeaza energia geotermala, cu scopul extinderii capacitatii de productie de energie termica din surse regenerabile.

Vor fi eligibile numai acele proiecte destinate unor locatii unde reteaua de distributie a agentului termic exista, inclusiv racordurile la utilizatori, necesitand doar conectarea la sursa geotermala.

Solicitantii eligibili pentru componenta hidroelectrica sunt operatorii economici privati sau de stat. Pentru componenta geotermala, solicitantii eligibili sunt unitatile administrativ-teritoriale si operatorii economici privati sau de stat.

Sursa: Asistenta SEE

One thought on “Noi finantari vor fi disponibile prin Granturile SEE pentru Energie Regenerabila”

  1. Marian spune:

    Sa inteleg ca este un proiect lipsit de importanta?
    Cand a fost vorba de crearea unui site romanesc s-a cerut sume de ori mai mici, sau in cazul situatiei asteia e prea lipsit de importanta proiectul, ori de data asta nu mai pot fura pe fata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.