Noi masuri de sprijin vor fi luate in domeniul agriculturii

agricultura5.jpg

Ministrul Daniel Constantin: “Asa cum am discutat la solicitarea primului-ministru, am prezentat un set de cinci masuri care au efect pe termen scurt si, sigur, o masura pe termen mediu si lung pe care o vom aplica pentru combaterea efectelor pe care seceta, din pacate, le are in acest an, posibil sa le aiba si in anii urmatori. Din pacate, nu putem sa venim decat cu o procedura pe termen mediu si lung de a combate seceta prin refacerea sistemului de irigatii.

De 20 de ani, sistemul de irigatii in Romania, din pacate, se degradeaza in mod constant. Am inceput un program si Romania este prima beneficiara, probabil, a unui program special dedicat sectorului de irigatii incepand cu 1 ianuarie 2014. In acest sens s-au facut deja demersurile catre Comisia Europeana pentru alocarea unei sume importante, pe care o estimam intre doua si trei miliarde de euro, care vor fi investiti, pe de o parte, in sistemele de irigatii si, pe de alta parte, in asigurarea sursei de apa. Masurile pe termen scurt sunt cele pe care le-a prezentat primul-ministru. O sa le prezint pe scurt si o sa accentuez doar cateva dintre ele.

In primul rand, reducerea tarifului la energie; in al doilea rand, urgentarea investitiilor care se fac de beneficiar, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, in infrastructura de irigatii; in al treilea rand – si foarte important -, imediat dupa ce campania de recoltat se va incheia, vom avea la dispozitie – Hotarare de Guvern – o suma importanta alocata de la bugetul de stat pentru despagubirea a doua categorii de fermieri: pe de o parte, IMM-urile, a caror productie a fost afectata cu cel putin 30%. Veniturile acestor IMM-uri vor fi compensate, vizavi de anii trecuti, cu 80% din pierderea pe care au inregistrat-o in acest an, datorita secetei. Ne referim in special la cultura de grau afectata in toamna anului trecut, de floarea soarelui si de porumb, afectate, din pacate, in luna iulie a acestui an. Cea de-a doua categorie se refera la fermierii care nu se incadreaza in categoria IMM-urilor si care vor beneficia de asa-numita masura de minimis, care vizeaza acordarea unui sprijin de 7.500 de euro pe beneficiar.

O alta masura, cea de-a cincea, este aceea ca am solicitat Comisiei Europene – si deja avem acceptul – ca din 16 octombrie, fiecare fermier care a facut o cerere la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) sa primeasca aproximativ jumatate din sprijinul european, care se situeaza undeva in jurul sumei de 55 de euro pe hectar. Si o alta masura, despre care am fost informat chiar acum cateva minute, incepand de astazi, am ajuns la un acord cu anumite banci ca fermierii care au facut cerere sa primeasca, pe baza unei adeverinte care se acorda de catre APIA, sprijinul pe care il vor primi in mod legal, in mod normal, de la 1 decembrie 2012. Asadar, fermierii pot solicita astazi doar la anumite banci, in cateva zile, la toate bancile, o adeverinta – pot fi solicitate la APIA – o adeverinta pe baza careia pot obtine un credit punte, asa cum au facut-o si in anii precedenti, dar, din pacate, in anii precedenti, ceva mai tarziu, in lunile septembrie, octombrie. Anul acesta, tocmai pentru a preveni efectul secetei, am venit cu aceasta masura mai repede si vreau sa le multumesc celor din APIA ca au reusit sa acorde aceasta facilitate intr-un timp extrem de util pentru fermieri.

La absorbtia de fonduri europene, vreau sa adaug o singura chestiune fata de cele spuse de domnul prim-ministru: vom incerca – si avem la dispozitie, in momentul de fata, 32 de milioane de euro care vor fi realocate dupa discutia cu cei de la Comisia Europeana, care estimez eu ca va avea loc in zilele urmatoare, pentru finantarea a inca 16 proiecte, pe Masura 322.

Deci, inca 16 comune din Romania vor primi finantare pentru investitiile de modernizare a mediului rural. Ne-am propus ca pe baza proiectelor care vor fi disponibilizate in perioada urmatoare, datorita faptului ca nu au capacitatea de cofinantare, daca nu vor reusi sa inceapa aceste proiecte in urmatoarele doua, trei luni, sume importante vor fi suplimentate pentru Masura 322, dar numai dupa o discutie pe care o vom avea cu reprezentantii Comisiei Europene.

De asemenea, foarte pe scurt, inca trei masuri pe care vreau sa le subliniez. In zilele urmatoare, chiar daca nu am reusit sa identificam sume de la Ministerul de Finante, am identificat sume din cadrul Ministerului Agriculturii si putem sa va anuntam infiintarea unui fond de creditare din fondurile de dezvoltare rurala, in parteneriat de finantare cu bancile. Va fi, astfel, posibil sa acceleram absorbtia de fonduri europene, prin punerea la dispozitie pentru beneficiarii care nu au cofinantare sumele necesare pentru acest lucru, pe de o parte. Pe de alta parte, pentru cei care nu au sumele disponibile pentru a incepe investitia, vor avea acces la aceste sume, puse la dispozitia bancilor de catre Ministerul Agriculturii, in conditii pe care le vom negocia, in conditii speciale, dedicate sectorului agricol.

De asemenea, am inceput negocierea cu bancile pentru acordarea de pachete ceva mai bune pentru agricultura. Agricultura, asa cum stiti, nu a fost un sector extrem de atractiv pentru banci. Vreau sa va spun ca astazi, cu una dintre banci am avut o discutie, cu CEC Bank, vreau sa va spun, care acorda deja, a venit cu o oferta – si o s-o prezentam si intr-un comunicat de presa – pentru cei care sunt beneficiari, pentru fermierii care sunt beneficiari, prin ambele agentii de plati, cu o dobanda ceva mai mica decat se acorda celorlalti beneficiari din industria romaneasca. O sa va punem la dispozitie aceasta masura.”

Sursa: MADR

2 thoughts on “Noi masuri de sprijin vor fi luate in domeniul agriculturii”

  1. cismaru doru spune:

    Sunt multe masuri unde s-au terminat banii, ceea ce inseamna ca ori au fost putini, ori au avut un interes crescut pentru romani. Cred ca daca la masurile respective sunt proiecte in asteptare, ar trebui sa se faca o redistribuire de fonduri de la masurile care nu au aceeiasi cautare. Probabil ca nu depinde numai de Guvernul roman, dar tocmai acesta ar trebui sa intervina la nivelul CE pentru a primi bani pentru ceea ce-si doresc sau pentru ceea ce romanii pot sa realizeze (de ex. in domeniul piscicol – sa nu uitam ca acum 50-60 de ani pestele era mancarea saracului si ar trebui sa ajungem la acelasi nivel ! ).

  2. Balici Mihai spune:

    Intr-adevar sprijinul acordat fermierilor, in general locuitorilor satului sunt masuri concrete si de mare ajutor.
    Ete singurul domeniu in care functioneaza un sistem pus la punct denumii APIA si APDRP.
    Ar fi bine sa lase in pace guvernantii acest domeniu ca la alte domenii unde schimba mereu conducerile se vede absorbtia de doar 5%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.