Noi masuri pentru imbunatatirea absorbtiei fondurilor europene

eugen_teodorovici_salariile_celor_care_gestioneaza_fonduri_europene_sunt_la_un_nivel_destul_de_bun_97653100.jpeg

Guvernul a adoptat ieri, 2 august, o Ordonanta pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta nr. 40/2015 privind gestionarea financiara a fondurilor europene pentru perioada de programare 2014-2020.

Actul normativ are in vedere doua masuri:

1. Una este in beneficiul intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), in sensul ca li se ofera cat mai multor IMM–uri oportunitatea finantarii proiectelor din fonduri europene, pentru a sprijini dezvoltarea acestui sector si competitivitatea.

Practic, se va asigura cadrul legal semnarii de contracte de finantare in limita a 200% din alocare pentru Axa prioritara 2 – imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii, din cadrul Programului Operational Regional, coordonat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

2. Cea de-a doua masura vine in sprijinul autoritatilor administratiei publice locale in calitate de beneficiari ai proiectelor finantate din fonduri europene, pentru situatiile in care operatorul final este altul decat beneficiarul.

Concret, se reglementeaza si pentru aceste situatii modul de cuprindere a taxei pe valoarea adaugata neeligibila platita, aferenta cheltuielilor eligibile efectuate de autoritatile administratiei publice locale, astfel incat sumele respective vor putea fi incluse in bugetele ordonatorilor principali de credite cu rol de autoritate de management.

Masura se aplica proiectelor finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axele Prioritare 3, 4 si 7 (scaderea emisiilor de carbon, dezvoltarea urbana durabila si diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabila a turismului), dar si proiectelor finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 in domeniul gestionarii deseurilor, modernizarii sistemelor de termoficare si transporturilor pe care autoritatile administratiei locale le implementeaza pentru operatorii regionali de apa, respectiv, pentru regiile autonome aeroportuare, cu respectarea prevederilor in domeniul ajutorului de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.