Noi modificari fiscale afecteaza activitatea ONG-urilor

ong_13031600.jpg

Conform unei recente ordonante de guvern (OUG 25/2018), persoanele fizice romane vor putea redirectiona 3.5% din impozitul lor pe venit catre cauzele sociale pe care le sustin, fata de 2% anterior. Microintreprinderile vor putea face sponsorizari deductibile in limita a 20% din impozitul pe venit, similar cu companiile platitoare de impozit pe profit.

Sunt eligibile insa doar anumite categorii de organizatii neguvernamentale, in timp ce alte organizatii, din domenii cum ar fi educatie, mediu sau chiar si unele organizatii din domeniul medical, sunt restrictionate.

Noua serie de modificari, cu efecte benefice dar si restrictii alarmante, a fost inclusa in agenda de lucru la Conferinta Nationala de Fundraising, organizata in 8-11 mai la Bucuresti de Asociatia pentru Relatii Comunitare. Eveniment anual ajuns la a 15-a editie, Conferinta este cel mai mare eveniment de fundraising pentru ONG-urile din Romania si reuneste experti romani si internationali, care vor prezenta cele mai eficiente metode de finantare pentru ONG-uri, inclusiv detaliile si complexitatile facilitatilor fiscale care permit atragerea de fonduri din comunitati.

Conform Ordonantei de Urgenta Guvernamentale nr. 25/2018, romanii vor putea redirectiona 3.5% din impozitul lor pe venit catre ONG-urile si cauzele sociale pe care le sustin, fata de 2% pana acum. Anul trecut, peste 1,8 milioane de romani au redirectionat 2% din impozitul lor pe venit, cumuland peste 200 de milioane de lei, catre o organizatie neguvernamentala sau unitate de cult. Pot profita de aceasta facilitate romanii care platesc impozit pe venituri din salarii, activitati independente si pensii, iar redirectionarea se face in fiecare an pentru impozitul platit in anul precedent.

Datorita faptului ca incepand din ianuarie 2018 cota de impozit pe venit a scazut de la 16% la 10%, s-a redus considerabil, cu aproximativ 40%, si potentialul facilitatii fiscale incepand din 2019. Prin OUG 25/2018 din 29 martie, creste procentul de redirectionare de la 2% la 3.5% tocmai pentru a compensa aceasta scaderea a potentialului.

Acest nou procent, de 3,5% se aplica insa, conform ordonantei, doar organizatiilor neguvernamentale care sunt furnizori de servicii sociale acreditati cu cel putin un serviciu social licentiat.

Tot conform OUG 25/2018, aceleasi ONG-uri (care furnizeaza servicii sociale) vor putea beneficia de sponsorizari si din partea microintreprinderilor, care vor putea face sponsorizari deductibile de pana la 20% din impozitul pe venit.

(P) Acest material este sponsorizat. Pentru promovarea pe acest site va rugam sa ne contactati pe contact!

One thought on “Noi modificari fiscale afecteaza activitatea ONG-urilor”

  1. Dorin spune:

    Buna ziua,
    Aveti idee daca pentru ONG-urile de tineret sau studenti se respectă procentul de 3,5% ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.