Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDDD) va reface proiectul privind monitorizarea si modelarea hidraulica in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD), care a fost respins la evaluarea administrativa pentru acordarea finantarii comunitare prin instrumentul Investitii Teritorial Integrate-Delta Dunarii (ITI-DD).
Proiectul este considerat de conducerea INCDDD drept unul foarte important si va redepus, astfel incat sa se realizeze in actuala perioada de programare.
„Urmare a proiectului respins de la finantare am fi avut modelul hidraulic care sa fundamenteze masurile de management din Rezervatie, inclusiv cele de decolmatari. Ne-am propus sa-l redepunem, insusindu-ne punctele slabe identificate de evaluatori. Ei judeca dupa un ghid care contine criterii ce trebuie indeplinite pentru a primi finantare”, a declarat directorul general al INCDDD, Marian Tudor.
Proiectul de monitorizare si modelare hidraulica din RBDD a fost anuntat de mai multi ani drept cel care va prezenta in timp real nivelul apei si al sedimentelor din zona, pe baza acestuia autoritatile urmand sa ia decizii privind lucrarile care se vor realiza in Delta.
Alte trei proiecte intocmite de INCDDD, in parteneriat cu Administratia RBDD, sunt in evaluare tehnico-economica. Acestea vizeaza „Revizuirea planului de management si a regulamentului Rezervatiei”, „Modernizarea Statiei de monitorizare a pestilor migratori, a sturionilor si scrumbiei de Dunare din Isaccea” si „Evaluarea speciilor invazive din Delta Dunarii”, a mentionat sursa citata.
„In urmatoarele trei saptamani, vom depune inca patru proiecte. Trei dintre ele vizeaza imbunatatirea conditiilor hidrologice in complexele acvatice naturale din RBDD, iar unul are in vedere protectia nurcii europene”, a mai spus directorul general al INCDDD.
Toate proiectele ar urma sa fie finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, iar cererile de finantare ale acestora au primit avize de conformitate cu Strategia de dezvoltare integrata a Deltei Dunarii din partea Asociatiei de dezvoltare intercomunitara pentru ITI-DD.
Prin acest mecanism financiar, POIM ofera comunitatilor din Delta 407,64 de milioane de euro. Axa prioritara privind protectia mediului are un buget total estimat de 60 de milioane de euro. ITI-DD este singura investitie teritorial-integrata care se implementeaza in Romania in actuala perioada de programare. Acest mecanism financiar, nou la nivel european, presupune alocarea unor fonduri din mai multe programe operationale unei zone delimitata geografic, cu un anumit specific, in vederea dezvoltarii si are un buget total estimat de 1,1 miliarde de euro din fonduri europene, la care se adauga finantarea nationala.
Sursa: Agerpres.ro