Noi proiecte vor putea primi finantare prin POR, in urma deciziei Comitetului de Monitorizare

grafic_bani.jpg

grafic_baniComitetul de Monitorizare a Programului Operational Regional 2007-2013 (CMPOR) a aprobat ca sumele ramase disponibile la nivelul regiunilor sa fie utilizate pentru finantarea unor noi proiecte. Sumele disponibile provin din economii rezultate din implementarea proiectelor deja finalizate (valoare efectiva de implementare mai mica decat valoarea estimata initial), din creante bugetare si din rezilierea unor contracte de finantare.

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a precizat: „Se are in vedere contractarea proiectelor care pot fi identificate si implementate pana la 31 decembrie 2015, in cadrul axelor prioritare de la nivelul tuturor regiunilor. Aceasta ar putea avea ca rezultat ajustarea alocarilor regionale. Cadrul legal existent permite statelor membre aceasta flexibilitate in utilizarea resurselor alocate, in asa fel incat, fara a fi necesara aprobarea Comisiei Europene, cel mult 10 procente din fonduri sa le putem realoca altor axe prioritare din cadrul POR, cu conditia respectarii sumei maxime din FEDR aprobate prin decizia Comisiei Europene„.

Decizia are ca scop atingerea unui grad maxim de absorbtie a resurselor financiare ale Programului Operational Regional 2007 – 2013.

CMPOR a aprobat si Raportul Anual de Implementare al programului pe anul 2013, au fost prezentate rezultatele actuale ale pogramului si au fost luate alte masuri pentru eficientizarea POR.

Anul 2013 a fost unul caracterizat de o intensificare a procesului de finalizare fizica si financiara a proiectelor din POR. Am ajuns la un grad de absorbtie, la sfarsitul lunii mai 2014, de peste 52%, iar cu cererile de plata care sunt in lucru putem ajunge la 54%. Trebuie, insa, sa ne uitam cu atentie la celelalte categorii de intarzieri la nivelul proiectelor. De aceea, vreau sa se puna accent foarte mult pe o modalitate prin care si Autoritatea de Management, dar si personalul de la Agentiile de Dezvoltare Regionala sa mearga, in perioada imediat urmatoare, direct pe teren, la fiecare beneficiar cu intarzieri, sa vada care sunt cauzele si cum putem sa ii sprijinim. Am cerut si colegilor din minister, nu are rost sa stam in birouri in aceasta perioada. Trebuie sa intervenim cu orice masura legala, sau daca e nevoie sa modificam vreo procedura, pentru ca tinta noastra de absorbtie de 100% la finalul lui 2015 sa fie atinsa.”, a declarat Liviu Dragnea.

Koen Delanghe, manager de program in cadrul DG Regio al Comisiei Europene, a apreciat ca programul a inregistrat rezultate foarte bune si foarte clare in ultimii ani: „As vrea sa va felicit pentru aceste rezultate, am vazut rezultate tangibile care au contribuit la dezvoltarea regionala a Romaniei. Totusi, trebuie sa fim atenti in continuare, mai avem inca jumatate din fonduri de cheltuit. De aceea, trebuie sa facem un apel foarte puternic catre toti cei implicati in implementarea proiectelor, mai ales cei care au intarzieri, sa faca toate eforturile pentru a le vedea finalizate. Sunt multumit de faptul ca ati facut un apel catre toate partile implicate sa mearga pe teren, sa vada care sunt cauzele intarzierii la proiectele cu probleme, ca sa poata fi remediate.”

* * *

Programul Operational Regional este gestionat de Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si are un buget total de 4,84 de miliarde de euro, din care 3,96 de miliarde provin din Fondul European de Dezvoltare Regionala, diferenta fiind contributia nationala (de la bugetul de stat si bugetele locale). Pana in prezent, in cadrul POR au fost incheiate contracte de finantare pentru 3.815 proiecte, in valoare de 4,26 de miliarde de euro, reprezentand 106,1% fata de alocarea POR, dintre care peste 1.100 ]n perioada mai 2012-mai 2014. Dintre acestea, 2.312 de proiecte POR sunt deja finalizate.

Comitetul de Monitorizare al Programului Operational Regional (CMPOR) este structura nationala de tip partenerial, fara personalitate juridica, cu rol decizional si strategic in procesul de implementare a Programului Operational Regional 2007-2013. El are rolul de a asigura eficacitatea si calitatea implementarii programului.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top