Noul pachet legislativ in domeniul achizitiilor publice va fi pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor

ADR_Muntenia.jpg

Miercuri, 20.04.2016, noile legi in domeniul achizitiilor publice vor fi pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor (camera decizionala) pentru a fi votate in procedura de urgenta. Proiectele de lege privind achizitiile sectoriale si achizitiile publice (clasice), dar si proiectele de lege privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica si a contractelor  de concesiune vor fi dezbatute in plenul Camerei Deputatilor.

Dezbaterea va avea loc in conditiile primirii raportului comun de la Comisia pentru industrii si Comisia juridica pana la data de 20.04.2016.

Totusi, noul pachet legislativ poate fi aplicat doar dupa aprobarea normelor de aplicare. Normele de aplicare sunt elaborate de Autoritatea Nationala pentru Achizitii Publice (ANAP) si se afla in consultare publica. Proiectul normelor metodologice de aplicare a legii privind achizitiile publice a fost publicat la data de 15 ianuarie 2016; Proiectul normelor metodologice de aplicare a Legii privind achizitiile sectoriale a fost publicat la data de 26 februarie 2016. Proiectul normelor metodologice de aplicare a Legii privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii a fost publicat la data de 11.03.2016.

Va aducem aminte ca potrivit celor 3 directive in domeniul achizitiilor publice, cu exceptia catorva articole, statele membre trebuie sa asigure implementarea acestora pana cel mai tarziu la 18 aprilie 2016.

In lipsa adoptarii noul pachet legislativ, beneficiarii de finantari europene vor realiza achizitiile publice conform OUG nr. 34/2006, si astfel exista riscul ca procedurile de achizitie publica sa primeasca corectii financiare cuprinse intre 5% si 100% din valoarea proiectului. (Sursa: declaratia ministrului Fondurilor Europene, Aura Raducu).

In aceasta situatie este foarte posibil ca sumele respective sa nu poata fi incluse in declaratiile de cheltuieli depuse de Ministerul de Finante la Comisia Europeana, acest lucru insemnand ca Statul roman va suporta valoarea corectiilor financiare.

Vezi aici ordinea de zi a Camerei Deputatilor din data de 20.04.2016.

Sursa: Idelis.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top