Noul PNDR, acceasi Marie unsa cu crema anti-rid !

Dispar UDE-urile, apare SPO-valoarea productiei standard ! 

Pentru ca am primit CATE ZECI DE CERERI DISPERATE oficiale cu privire la noile cerinte ale PNDR 2014-2020,   am solicitat la MADR date despre noua struto-camila numita valoarea productiei standard. Azi voi face LUMINA.!

Conform Regulamentului CE nr. 1242/2008, din 2010, dimensiunea economica a unei exploatatii agricole este masurata cu Productia Standard totala (SO 2010) (Standard Output) fiind unul dintre criteriile folosite pentru clasificarea exploatatiilor ce respecta tipologia din comunitatea europeana. Scopul acestei clasificari comunitare este acela de a oferi un model unitar de tipologii pentru exploatatiile agricole din Uniunea Europeana, in vederea unei mai bune analize a situaţiei economice a acestora şi pentru realizarea de comparaţii relevante intre fermele din diverse clase şi intre rezultatele economice obţinute, in timp, de diferite tari membre sau de catre regiunile lor.

Regulamentul 1242 din 8 decembrie 2008 a adus schimbari semnificative fata de metodologia anterioara de clasificare a exploatatiilor agricole (Decizia Comisiei 85/377/CEE din 1985).

Productia Standard totala (SO 2010) se calculeaza in euro, de catre compartimentul RICA, folosind cifrele obtinute de la exploatatiile agricole fiind o medie din anii 2008-2012 luand in calcul categoria de cultura si specia de animale. Sunt utilizate productiile din 5 ani consecutivi pentru a micsora erorile ce pot fi cauzate de variatiile productiei unui singur an (mai bun sau mai rau). Productia Standard totala (SO) inlocuieste unitatea de masura precedenta, Unitatea de Dimensiune Economica (UDE) ce se baza pe Decizia 85/377/CEE, unde dimensiunea economica a unei exploatatii era calculata ca totalul Marjei Brute Standard (MBS) a exploatatiei.

Daca principiul ambelor modalitati de calcul este acelasi, diferenta cea mai importanta dintre cele doua masuri ale dimensiunii economice este metodologia de calcul – in Productia Standard totala (SO) nu sunt incluse plati directe, subventii, prime, costuri, TVA, alte taxe sau impozite pe produse. In calcularea SO sunt folosite doar rezultatele brute ale productiei (productia fizica inmultita cu preturile la poarta fermei fara TVA), iar costurile variabile nu sunt folosite in calcul, inclusiv subventiile legate de produs. Unitatile de masura folosite in calcularea dimensiunii economice a exploatatiei sunt si ele diferite, dimensiunea economica folosind Productia standard este exprimata in euro si nu in UDE ca in tipologia bazata pe Marja Bruta Standard.

Coeficientii pentru determinarea noii dimensiuni economice a exploatatiilor agricole folosind noua masura, Productia Standard (SO 2010), se pot consulta aici.

Calculul dimensiunii economice pentru o exploatatie agricole, indiferenta daca este animala sau vegetala, este unul destul de simplu si intuitiv: se inmulteste coeficientul (din tabelul ce se gaseste in link-ul de mai sus) pentru cultura agricola sau pentru capul de animal cu numarul de hectare sau capete de animale detinute.

Cateva exemple de calcul pentru valoarea productiei standard:

Valoarea productiei standard pentru o cultura de 7,5 hectare de sfecla de zahar este de 9.339,3 euro si s-a calculat inmultind numarul de hectare al exploatatiei (7,5) cu SO 2010 euro/hectar din tabelul Coeficienti de Productie Standard 2010 (1.245,24 euro/hectar pentru sfecla de zahar).

Valoarea productiei standard pentru o cultura de 1,5 hectare de legume proaspete in sere sau solarii este de 55.813,85 euro si s-a calculat inmultind numarul de hectare al exploatatiei (1,5) cu SO 2010 euro/hectar din tabelul Coeficienti de Productie Standard 2010 (37.209,23 euro/hectar pentru legume proaspete in sere sau solarii).

Valoarea productiei standard pentru o ferma de 25 vaci pentru lapte este de 25.835,75 euro si s-a calculat inmultind numarul de capete de animale din specia crescuta de ferma (25) cu SO 2010 euro/cap din tabelul Coeficienti de Productie Standard 2010 (1.033,43 euro/cap in cazul vacilor pentru lapte).

Conform AM PNDR, valorile coeficientilor SO 2010 se afla in procedura de validare la Eurostat si DG Agri din cadrul Comisiei Europene fiind posibile mici modificari pana la aprobarea lor.

ION COMAN, SENIOR CONSULTANT, PROEUROPA FONDURI EUROPENE , SIBIU
PS. TITLUL ARICOLULUI NU ARE NICI CEA MAI MICA LEGATURA CU SARBATOAREA SACRA DE AZI !
Ion Coman

Ion Coman

Presedinte Director General in cadrul Agentiei de Consultanta PROEUROPA FONDURI EUROPENE Sibiu, MEMBRU in cadrul CENTRULUI DE INFORMARE SI ASISTENTA pentru IMM-INFOBIZ SIBIU MEMBRU IN CADRUL RETELELEI MULTIPLICATORILOR DE INFORMATII AI PNDR, precum si RETELEI NATIONALE DE DEZVOLTATE RURALA -RNDR Aria de operatiuni: Regiunile CENTRU si NORD-­VEST Domeniu de specializare: PROIECTE ACCESARE FONDURI NERAMBURSABILE EUROPENE/GUVERNAMENTALE Managementul achizitiilor publice in proiectele cu cofinantare europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top