Noul Program pentru scoli, un program european pe care Romania il va derula din anul scolar 2017-2018

scoli.jpg

Pe langa interesul acordat fermierilor si produselor romanesti, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale este preocupat si de consumatorul roman.

Noul Program pentru scoli, un program european pe care Romania il va derula din anul scolar 2017-2018, unifica actualele programe de incurajare a consumului de fructe si legume in scoli, respectiv de distribuire a laptelui in scoli, sub aceleasi reguli si principii de implementare.

Construit in jurul obiectivelor de sanatate si educatie, programul are doua componente – distributia de fructe, legume, lapte si produse lactate si masuri educative – apreciindu-se ca simpla distributie a produselor, in absenta unor masuri de educatie, nu este suficienta pentru a imprima un stil de viata sanatos.

Programul se adreseaza tinerilor consumatori din gradinite, scoli primare si gimnaziale, cu alte cuvinte, consumatorului de maine. Astfel, Programul urmareste formarea de obiceiuri alimentare sanatoase bazate pe consumul de produse proaspete si reapropierea de mediul rural, de sursa produselor consumate.

Pe fondul cresterii ingrijoratoare a fenomenului de obezitate infantila si al afectiunilor de sanatate conexe, alimentatia sanatoasa si un stil de viata echilibrat sunt doua concepte cu care copiii trebuie familiarizati inca de la gradinita.

Acest program reprezinta un adevarat instrument de promovare a educatiei pentru sanatate, iar masurile educative, sub diverse forme, pot contribui la o mai buna constientizare din partea copiilor despre beneficiile consumului de produse proaspete, despre gustul si varietatea produselor agricole si nu in ultimul rand, conecteaza copiii cu mediul rural, cu originea produselor pe care le consuma.

Astfel, copiii pot vizita ferme, unitati de procesare a laptelui, expozitii si targuri, pot participa la concursuri si zile tematice dedicate consumului de fructe, legume, lapte si produse lactate, se pot implica in activitati de gradinarit la nivelul scolii sau pot degusta, ocazional, si alte produse decat cele distribuite zilnic.

Pentru a acorda fiecarui copil beneficiar al distributiei de fructe, legume, lapte si produse lactate, sansa de a lua parte la cel putin o masura dedicata fiecarei componente – fructe si legume si lapte si produse lactate – Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale invita organizatii ale societatii civile, nutritionisti, asociatii ale parintilor, la o dezbatere despre cum ar putea mediul privat si societatea civila sa se implice activ intr-o implementare eficienta a masurilor educative ale Programului pentru scoli.

Sursa: MADR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top