Statul va lua o măsură de combatere a vânzării „proiectelor câștigătoare” începând cu ediția a treia a programului Start-Up Nation, conform unei propuneri agreate de reprezentanții Ministerului pentru Mediul de Afaceri cu consultanții de finanțări și alte părți interesate. UPDATE. Actualul guvern a fost demis prin moțiune de cenzură, situația programului Start-Up Nation depinde de următorul guvern.
Astfel, din ediția a treia a programului de finanțare a firmelor mici și mijlocii (IMM), în valoare totală de 2 miliarde de lei, pe care actualul Guvern ar vrea să o demareze la sfârșitul anului 2019, firmele calificate la finanțare nu vor mai putea fi vândute decât într-un procent de maximum 49%.„Propunerea agreată a fost limitarea înstrăinării unor procente din firmă, cu excepţia cesiunii a maximum 49% din parțile sociale unor investitori de tip business angels”, a informat joi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, în urma consultărilor care au avut loc pe 8 octombrie, cu consultanții pentru finanțări și alte părți interesate.
Alte propuneri agreate:
- s-a ajuns la concluzia că este importantă identificarea domeniilor prioritare sprijinite prin program (servicii vs. producţie, de exemplu),
- o definire mai clară a codurilor CAEN în grila de punctaj,
- necesitatea responsabilizării antreprenorilor în implementarea proiectelor.
De asemenea, luând în considerare propunerile formulate în cadrul consultărilor, o nouă grilă de punctaj va fi înaintată de minister spre dezbatere publică într-o săptămână – a promis ministrul Radu Oprea.
„Ne-am propus ca ediţia a treia a programului Start-Up Nation să fie lansată până la sfârşitul anului, după rectificarea bugetară”, a mai spus el.
În plus, consultanții au venit și cu alte propuneri, care nu au fost încă acceptate (dar nici respinse) de reprezentanții statului. Aceste propuneri s-au referit la:
- modalitatea și posibilitatea introducerii cofinanțării sau distribuirea omogenă a fondurilor din program pentru toate județele, pentru a se menține ideea de program național. Reamintim că în ediția a doua programului firmele din București, Ilfov și Cluj au fost excluse de la finanțare prin depunctare masivă.
- Îmbunătăţirea grilei de punctaj în sensul definirii unor criterii relevante şi uşor de evaluat, pentru sprijinirea antreprenorilor aflaţi la început… Mai multe detalii aici.