Noul Start-Up Nation: Restricții la vânzarea „proiectelor câștigătoare”, începând cu ediția a treia

Start-Up-Nation.jpg

Statul va lua o măsură de combatere a vânzării „proiectelor câștigătoare” începând cu ediția a treia a programului Start-Up Nation, conform unei propuneri agreate de reprezentanții Ministerului pentru Mediul de Afaceri cu consultanții de finanțări și alte părți interesate. UPDATE. Actualul guvern a fost demis prin moțiune de cenzură, situația programului Start-Up Nation depinde de următorul guvern.

Astfel, din ediția a treia a programului de finanțare a firmelor mici și mijlocii (IMM), în valoare totală de 2 miliarde de lei, pe care actualul Guvern ar vrea să o demareze la sfârșitul anului 2019, firmele calificate la finanțare nu vor mai putea fi vândute decât într-un procent de maximum 49%.„Propunerea agreată a fost limitarea înstrăinării unor procente din firmă, cu excepţia cesiunii a maximum 49% din parțile sociale unor investitori de tip business angels”, a informat joi Ministerul pentru Mediul de Afaceri, în urma consultărilor care au avut loc pe 8 octombrie, cu consultanții pentru finanțări și alte părți interesate.

Alte propuneri agreate:

  • s-a ajuns la concluzia că este importantă identificarea domeniilor prioritare sprijinite prin program (servicii vs. producţie, de exemplu),
  • o definire mai clară a codurilor CAEN în grila de punctaj,
  • necesitatea responsabilizării antreprenorilor în implementarea proiectelor.

De asemenea, luând în considerare propunerile formulate în cadrul consultărilor, o nouă grilă de punctaj va fi înaintată de minister spre dezbatere publică într-o săptămână – a promis ministrul Radu Oprea.

„Ne-am propus ca ediţia a treia a programului Start-Up Nation să fie lansată până la sfârşitul anului, după rectificarea bugetară”, a mai spus el.

În plus, consultanții au venit și cu alte propuneri, care nu au fost încă acceptate (dar nici respinse) de reprezentanții statului. Aceste propuneri s-au referit la:

  • modalitatea și posibilitatea introducerii cofinanțării sau distribuirea omogenă a fondurilor din program pentru toate județele, pentru a se menține ideea de program național. Reamintim că în ediția a doua programului firmele din București, Ilfov și Cluj au fost excluse de la finanțare prin depunctare masivă.
  • Îmbunătăţirea grilei de punctaj în sensul definirii unor criterii relevante şi uşor de evaluat, pentru sprijinirea antreprenorilor aflaţi la început… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top